
Când e mic, te imită. Mama, tata, poate bunicii, la asta se reduce universul lui. Încearcă să devină ca ei pentru că i se par uriaşii cei puternici, aşa cum ar vrea câteodată să fie şi el.
Când creşte şi apar grădiniţa, şcoala, parcul, socializarea în general, modelele copilului tău se diversifică. Ar vrea să meargă pe bicicletă precum prietenul lui cel mai bun, ar dori să cânte ca vecinul de peste drum ori să se bată ca domnul ăla de la televizor, care avea mănuşi şi tot a reuşit să-l doboare pe celălalt. Pesemne că-i făcuse vreun rău, la fel ca Bogdan, colegul care-l sâcâie în fiecare pauză. În fine, modelele se schimbă după nevoi.
Părinţi, familie
Ei reprezintă primele modele pentru copilul tău. Prin urmare, te va surprinde scobindu-te în nas și va face, fericit, la fel; te va vedea citind, va dori şi el să frunzărească reviste; îl va vedea pe taică-său făcând sport, va da lecţii de stat în cap râzând cu gura până la urechi. Aşadar, ai mare grijă cum te porţi în faţa lui! Nu este de ajuns să-i spui că aia se face și ailaltă nu dacă tu procedezi exact pe dos. Unui copil nu i se aplică zicala „fă ce zice popa, nu ce face popa“.
Iar cel mai important e să fii sinceră cu el. Nu face promisiuni fără acoperire şi în special nu zbiera, nu înjura vecinii, nu te certa cu taică-său de faţă cu el. Altfel, va fi convins că aşa merg lucrurile şi se va conforma întocmai, chiar dacă, mai mare fiind, va începe să înţeleagă un pic mersul lumii. „Părintele trebuie să fie reper şi sprijin pentru copil, spunea Aurora Liiceanu într-o conferinţă despre copii şi părinţi. Trebuie să fie model, dar şi contramodel.“ Dacă tu eşti cam dezordonată şi nepunctuală, măcar pe el să-l înveţi să fie altminteri.
Prieteni, colegi
Ei, aici e un pic mai complicat. Copilul măricel poate fi impresionat de o atitudine dezinvoltă, autoritară a unui coleg. Dacă tu l-ai învăţat să fie bun şi cinstit, poate cădea în admiraţia unui lăudăros simpatic pentru că nu-şi imaginează oamenii decât buni şi cinstiţi. Dacă tu l-ai învăţat să fie politicos, lesne va fi impresionat de un golănel care pare a obţine tot ce-şi doreşte fără să-şi bată capul cu tot felul de chichiţe precum politeţurile.
Ai grijă şi arată-i lumea aşa cum e, nu-i interzice să stea în preajma „modelului“, ci explică-i cu argumente cât mai clare şi nervi puţini cum stau de fapt lucrurile. Şi, neapărat, uită să-i recomanzi drept modele copiii care-ţi plac ţie! Poţi aranja însă nişte întâlniri în timpul cărora el să poată face comparaţii. De cele mai multe ori, asta are efect!
Vedete, eroi, personaje
„Părinţii, ca posibil model, rivalizează cu vedetele şi starurile care se perindă peste tot, promovând neîncetat schimbarea exteriorului, fără a aminti de valorile care ţin de interior şi care se exprimă prin trăsături stabile“, spunea Aurora Liiceanu.
De la un moment dat, uiţi şi tu că oamenii ăia pe care-i admiri la televizor sau aiurea sunt nişte persoane care mai degrabă joacă un rol decât să fie ele însele. Te minunezi de ce fac şi zic, iar copilul, văzând că sunt atât de importanţi, începe să-şi dorească să fie ca ei. Când la televizor era moda concursurilor de frumuseţe, mai toate fetiţele între 5 şi 15 ani nu-şi doreau altceva decât să devină Miss Univers, Miss România sau măcar Miss Berceni.
Când în mai toate talk-show-rile era invitat măcar un domn specializat în manele, plin de el şi plin de gadgeturi scumpe etalate cu insistenţă, băieţii începuseră să facă vocalize în baie şi să-şi caute pseudonime cât mai…minunate. Tocmai de aceea să fii atentă la modele, dar şi la ce admiră copilul tău la cei din jur. Să fii alături de el când se simte mic şi neînsemnat, explicându-i că celebritatea nu-i chiar o fericire. Să fii lângă el dacă apucă pe cărări greşite şi să-l întorci din drum cu uşurelul. Pentru că, până la urmă, până când nu greşeşte, nu învaţă.
5 reguli de bază
Ca să urmărești ce face şi pe cine admiră copilul tău, uneori până la imitaţie, trebuie:
* să fii atentă la el, să-i urmăreşti comportamentul;
* să discutaţi mereu;
* să nu-l minţi;
* să nu te amuzi dacă-l prinzi cu minciuna, dar nici să-l pui cu genunchii pe coji de nucă, pur şi simplu explică-i consecinţele unei minciuni;
* să nu-i dai contraexemple, propuneri de modele, ci povestește-i pe cine ai admirat tu şi de ce.
Citește și:
Sfaturi bune pentru părinții cu copii la școala primară!
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.32/13.08.2015
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: pixabay.com