
Un cort este locul perfect pentru poze si, daca ai incredere ca nu se impiedica nimeni de el, poti lasa aici tortul, pe un suport cu gheata si bine ancorat (de obicei e o „lucrare” spectaculoasa pe care invitatii nu apuca sa o vada prea bine).
Sa construiesti un cort te relaxeaza mai mult ca cinci ore la SPA si faci economie la bugetul pentru decoratiuni. Retine insa ca este un proiect laborios, asa ca ia-ti vreo doua ajutoare si o marja de timp.
Imagineaza-ti ce senzatie vei face cand o sa le poti spune invitatilor, ca din intamplare: „A, iti place cortul? Eu l-am facut!”.
Unelte si materiale
– Umbrela de terasa cu diametrul de minimum 1,5 m.
– Suport pentru umbrela din metalsau piatra, sufi cient de greu cat sa sustina constructia.
– Doua suporturi din ghips (de la Praktiker, zona outdoor).
– 50 de metri de tul sau etamina de calitate mai buna (se gaseste in depozitele de materiale, de unde poti cumpara de obicei numai cantitati mari: de exemplu, la SharbekTextile, in Bucuresti, pe Splaiul Independentei nr. 2).
– 3 metri de tesatura de bumbac in dungi alb cu gri.
– 15 metri de banda alba de bumbac intarita (se mai numeste si banda Herringbone; o gasesti la orice mercerie, de exemplu [www.mercerie-az.ro][4]).
– Cateva siraguri de beculete (e momentul perfect sa le cumperi, intra la capitolul decoratiuni de Craciun si practic orice magazin are diferite variante; alege becuri mici, albe, cu cablu de conectare tot alb).
– Sarma (cam 20 de bucati de 30 si 40 de cm; o poti taia direct la magazin, daca nu ai un cleste de sarma).
– Vopsea acrilica in nuante de nisipiu, sienna arsa, verde-muschi si argintiu.
– Ata mai groasa.
– Umplutura sintetica pentru perne (de la depozitele de materiale textile sau magazinele de bricolaj ca Praktiker sau Hornbach).
– Flori artificiale.
– Foarfece.
– Ruleta.
– Pensule.
– Lipici transparent.
– Lac transparent spray, pentru finisaje (Hobby Center, Calea Grivitei).
– Doua patrate de plastic (Plexiglas subtire) putin mai mari decat baza piedestalurilor.
Piedestalurile
– Vopseste-le integral intr-o nuanta nisipie.
– Dilueaza vopseaua in nuanta siena arsa (trei parti apa, doua parti vopsea), apoi aplic-o cu pensula pe zonele in relief (decoratiuni, capitel, asta daca ai avut noroc sa gasesti coloane cu detalii), ca sa dai piedestalurilor un aspect antichizat.
– Accentueaza cateva zone cu argintiu si verde (cortul e in aer liber, deci trebuie sa faca trimitere si la culoarea pomilor si a ierbii).
– Finiseaza cu lac transparent (asta impiedica si eventuale accidente: vopsea diluata cu sampanie sau care s-a transferat pe rochiile invitatelor).
Draperiile laterale
– Taie cate doua panouri de etamina pentru fiecare latura a umbrelei (de exemplu, daca e octogonala vei avea nevoie de 16 panouri).
– Masoara distanta dintre spite. Pentru fiecare latura, taie cate o fasie de banda Heringbone cu 5 cm mai lunga decat etamina.
– Suprapune doua lungimi de etamina in mijloc pentru a crea un panou suficient de mare cat sa acopere spatiul dintre spite. In partea de sus, suprapune marginea nefinisata peste urmatoarea si prinde-le cu cate o bucata de banda Heringbone; fa un nod la fiecare capat al benzii, pentru a preveni dezmembrarea. Repeta pentru fiecare latura a umbrelei.
Piciorul umbrelei
Masoara o bucata de material dungat de lungimea piciorului si cu 5 cm mai lata decat circumferinta acestuia. Coase materialul pe dos pe latura lunga, putin mai larg, ca sa poti intoarce usor pe fata tubul rezultat.
Rozetele
Taie 8 bucati de material in dungi de 25 cm latime pe 110 cm lungime. Indoaie fiecare bucata in jumatate pe lungime, apoi coase partile impreuna, tragand un fir larg care sa adune materialul intr-un fel de sac. Umple sacul cu fibre sintetice. Taie 8 bucati de sarma de 25 de cm, apoi „coase” nasturii de rozete (treci sarma prin gaurile nasturelui, apoi rasuceste capetele si trece-le o data si prin rozeta,ca sa ramana fixa). Daca nu iti plac, poti imbraca nasturii in material in dungi.
Asamblare
1. Potriveste tubul de material dungat pe piciorul umbrelei inainte de a o fixa in suport.
2. Fixeaza bine umbrela in suportul ei, pe teren perfect drept.
3. Infasoara ghirlandele de beculete in jurul piciorului umbrelei, incepand de jos, si mergi pe fiecare spita, apoi revino in mijloc. Fixeaza cablurile de spite cu bucatele mici de sarma subtire (e flexibila si invizibila). Pastreaza o ghirlanda de beculete pentru perimetrul exterior al umbrelei si infasoar-o de cate ori iti permite lungimea.
4. Agata panourile de etamina de laturile umbrelei si leaga-le de spite cu benzile Heringbone pe care le-ai cusut exact in acest scop.
5. Taie o bucata de etamina lata de 50 cm si de doua ori mai lunga decat perimetrul umbrelei si fixeaz-o de jur-imprejur, la fiecare varf de spita, cu sarma de 20 cm. Lasa intre spite mai mult material decat lungimea exacta, ca sa poti crea un fald elegant.
8. Fixeaza rozetele cu sarma de varful fiecarei spite. In jurul fiecarei rozete, ancoreaza tot cu sarma cateva flori artificiale. Daca ai gasit unele tip ghirlanda, lasa-le sa „curga” 10-15 cm in jos, pe etamina.
9. Fixeaza piedestalurile in dreptul a doua spite (lasand minimum doua spite intre ele), ca sa formeze intrarea. Nu uita de suporturile din plexiglas: daca lasi coloanele direct pe pamant si e umed, se pot deforma sau chiar strica. Drapeaza fasiile de etamina in jurul lor, astfel incat sa lase libera aceasta intrare. Pe coloane, daca sunt stabile, poti aseza orice: flori, cosuri cu fructe etc.
Atentie: constructia este fragila si toate fasiile de material se vor misca la cea mai mica adiere, deci nu folosi lumanarele de nici un tip. Risti sa ai un foc de tabara in loc de un „gazebo” elegant.