
Creierul oamenilor este fantastic, dar creierul bebelusilor este uluitor! Creierul bebelusilor este fabulos si miraculos, dat fiind faptul ca are innascuta capacitatea uluitoare de relationare, logica nativa si pura asupra lumii, capacitatea fabuloasa de imaginare si de a gasi raspunsuri incredibile la realitatea din jur si prin extraordinarul potential de dezvoltare, acumulare si invatare. Totul face din creierul bebelusilor și al copilului de 1-4 ani un adevarat miracol.
Parintele are posibilitatea are instrumentele pentru a sustine acest potential fascinat, dar irepetabil pe care il are creierul copilului mic. Iata cum poate face asta un parinte.
Raspunde-i copilului tau la toate intrebarile si acopera-i toate nevoile. Creierul bebelusilor evolueaza spre a folosi pentru dezvoltare raspunsurile primite de la cei care ii ingrijesc. Nou-nascutii invata despre foame, singuratate, disconfort si oboseala, precum si cum este sa aiba alinari in privinta acestor nemultumiri. Parintii si cei care ii ingrijesc pot ajuta la acest proces prin raspunsuri prompte la nevoile bebelusului.
Incurajeaza maimutarelile si sunetele prostesti. Atunci cand copiii mici imita expresiile faciale ale parintilor lor, copilul percepe emotia, iar acest lucru il ajuta sa isi structureze un cod de baza pentru intelegerea comunicarii emotionale. Asa se explica de ce instinctiv parintii tind (si bine fac!) sa exagereze expresiile faciale pentru ca acestea sunt mai usor de imitat de catre micuti. De asemenea, felul in care parintii vorbesc instinctual cu bebelusii – mai incet, muzical, exagerat – este esential pentru dezvoltarea copilului si in special a capacitatii lui de a comunica verbal.
Alimenteaza dezvoltarea rapida a creierului. Dupa nastere, creierul uman creste foarte repede, mai mult decat dublu pana la varsta de un an, ajungand la 60% din marimea acestuia de la maturitate. In jurul perioadei prescolare, creierul atinge deja marimea integrala, insa continua sa se dezvolte pana la aproximativ 20 de ani.
Bebe invata cand gangureste. Atunci cand bebelusii rostesc silabe fara sens, ei semnalizeaza adultilor faptul ca sunt gata sa invete ceva, astfel ca parintii ar trebui sa fie atenti la aceste perioade. Singurul lucru care ii face pe bebelusi mai isteti, cunoscut pana acum, este comunicarea verbala cu ei. Dialogul este cel mai bun mod de a-i ajuta sa se dezvolte mintal, atunci cand parintii raspund si vorbesc in pauzele pe care le fac bebelusii din gangurit.
Raspunde-i cu maxima atentie. Instinctiv, parintii raspund la 50-60% din vocalizele bebelusilor. Dezvoltarea limbajului poate fi accelerata cand li se raspunde in proportie de 80% insa, dincolo de aceasta limita, asimilarea intra intr-un declin deoarece bebelusii incep sa se plictiseasca.
Casetele si DVD-urile pentru bebelusi sunt inutile. Bebelusii impart lumea in lucruri care le raspund si lucruri care nu, iar de la lucrurile care nu le raspund nu invata nimic. De aceea, casetele si DVD-urile create pentru bebelusi s-au dovedit ineficiente. Daca vrei ca bebelusul tau sa fie mai inteligent, renunta la aceste materiale si joaca-te cu el. Interactiunea directa, pe masura capacitatii lui de intelegere si pe masura disponibilitatii sale este mult mai eficienta.
Nu-l coplesi! Faptul ca bebelusii au nevoie de interactiune umana pentru a se dezvolta nu inseamna ca acestia trebuie stimulati zi si noapte. Ei au perioade scurte de atentie si pot fi usor supra-stimulati.
Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/
Iata un articol din care orice mamica are de invatat cate ceva! Bravo!