Esti aici
Femeia.ro > Promo > Cretusca te scapa de retentia de apa

Cretusca te scapa de retentia de apa

Proprietatea de a elimina apa în exces și de a favoriza digestia și acțiunea antiinflamatoare și astringentă fac din crețușcă un leac eficient în dureri reumatice și artritice, dispepsii, gastrită, ulcer peptic și alte afecțiuni.

Se numește oficial Filipendula ulmaria și face parte din familia trandafirului (Rosaceae). Cunoscută în popor ca aglică, sânziană, barba-caprei, borş, caprifoi, pepenică, răcuşor, ţânţânică, taulă sau teişor, această erbacee perenă crește viguroasă, până la 1 m, cu frunze mari și flori multicolore, asemănătoare celor de soc. Este mai puțin cunoscută la noi, însă e răspândită în toată Europa, în Asia și America de Nord. Crețușca vegetează în zăvoaie, pajiști umede, mlaștini, pe malul pâraielor, în păduri, zone deluroase și montane, mai ales unde sunt fagii, la altitudini între 300 și 900 m. Recoltarea se face când planta e înflorită, în lunile iunie-august.

Ce tratează

În medicina naturistă, sunt utilizate părțile aeriene ale plantei și rădăcina. Sub formă de infuzie, decoct sau tinctură, are acțiune antireumatismală, datorită unor compuși derivați ai acidului salicilic, și este, grație flavonoidelor, puternic diuretică, antiseptică, antimicrobiană, antiinflamatoare, cicatrizantă, astringentă, diaforetică, tonică și sedativă. Grație compușilor salicilați, cei care au stomacul sensibil și nu tolerează aspirina găsesc un aliat în crețușcă, plantă ce alină reumatismul fără să creeze aciditate, să perturbe flora și să producă dureri. Astfel, crețușca îmbunătățește digestia, reduce aciditatea, iar taninurile conținute sunt un scut de temut pentru diaree și alte tulburări digestive. Planta tratează ascita, erupțiile cutanate, nevralgiile, hemoroizii, menstrele abundente, rănile, înțepăturile, erupțiile cutanate. Bun detoxifiant, este un tratament eficient în curățarea sângelui și în eliminarea excesului de apă din țesuturi (fără să fie necesare alte diuretice de sinteză), contribuind semnificativ la reducerea inflamațiilor. Tratamentul cu această plantă nu are reacții adverse. Doar cei foarte sensibili la salicilați (compușii din aspirină) ar trebui să fie precauți în administrarea remediilor pe bază de crețușcă.

Citește și: Scapam de celulita

Cum se prepară şi cum se ia

Crețușca se utilizează sub formă de infuzie, tinctură, pulbere, decoct, fiind indicată în multe afecțiuni interne și externe.

Infuzie: se obține din 20-60 g de rădăcină mărunțită la 1 l de apă. Se lasă acoperit 15-20 de minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni de ceai pe zi,  chiar şi în cure de lungă durată, fără efecte secundare.

Tratează: retenția de apă, amigdalita, bolile gastrointestinale, ascita, ciclul abundent, febra, gripa, guta, hipertensiunea, insuficienţa hepatică.

Decoct: se obține din 60 g de rădăcină mărunțită la 1 l de apă. Se fierbe 15-20 de minute, apoi se strecoară. Se bea câte o cană dimineața și seara.

Tratează: reumatismul articular acut, plăgile, sterilitatea, diabetul, colitele de fermentație, infecțiile urinare și renale.

Tinctură: 50 g de plantă mărunţită se pun într-un recipient cu 250 ml de alcool alimentar de 70 de grade și se astupă. Se lasă la macerat 15 zile, ţinând-o la cald sau la temperatura camerei. Se filtrează și se ia câte o linguriţă diluată în puţină apă, de trei ori pe zi.

Tratează: artrita, bronșitele, enterita, gripa, insomnia, leucoreea, bufeurile în menopauză, oboseala, nervozitatea, tusea.

Pulbere: se obține din planta mărunțită în râşniţa de cafea. Se pune sub limbă o linguriţă cu această pulbere, se ţine zece minute, apoi se înghite cu puţină apă.

Tratează: bolile gastrointestinale, diareea, disfuncţiile hepatice, ulcerele de piele, infecțiile căilor respiratorii.

Citește și: Dieta contra retentiei de apa

Cum se folosește extern

Se aplică pe zona afectată, de mai multe ori pe zi, comprese calde și cataplasme cu infuzie sau decoct sau în următoarele afecțiuni: hemoroizi, herpes, alopecie, amigdalită, arsuri, erizipel, erupţii cutanate, congestie renală, edeme, gută. Contra celulitei, se frecţionează zona afectată cu tinctură, iar în dureri musculare, cu decoct. În infecțiile căilor respiratorii, gingivite și stomatite, se face zilnic gargară cu infuzie de crețușcă. În iritaţii vaginale și cistite, se fac spălături locale de două ori pe zi cu decoct, iar și în reumatism, băi zilnice cu infuzie și comprese. Nu doar medicina naturistă se bucură de acțiunea binefăcătoare a acestei plante. Florile și frunzele de crețușcă sunt des folosite în industria cosmetică și în dermatologie.

Citește și: Cauzele ascunse ale celulitei

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.49/11.12.2014

Autor: Lidia Năstase

Sursa foto: Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns