
De cele mai multe ori insa, acestea abandoneaza miscarea si mersul la sala atunci cand raman insarcinate de teama riscurilor.
Aceasta este totusi o abordare gresita. Miscarea poate sa iti mentina muschii tonifiati, sa te ajute in lupta cu kilogramele acumulate de la luna la luna si sa iti pregateasca organismul pentru momentul nasterii.
In cazul sarcinilor fara probleme, nu trebuie sa exista nicio teama in ceea ce priveste activitatea fizica.
Trebuie luate totusi cateva masuri de siguranta:
- Evita sa ridici greutati in timp ce stai intinsa pe spate dupa primul trimestru.
- Exercitiile pot fi facute de 2-3 ori pe saptamana, cu cel putin o zi de pauza intre sesiuni pentru a permite muschilor sa-si revina.
- 10-12 repetari ale unui exercitiu sunt suficiente.
- Urmareste-ti miscarile intr-o oglinda pentru a evita vreo modificare vizibila.
- Foloseste-ti respiratia ca adjuvant. Expira cand ridici si inspira cand cobori.
- Daca un exercitiu provoaca dureri, trebuie intrerupt. Daca disconfortul continua, nu ezita sa consulti medicul.
- Consulta-te intai cu medicul care iti supravegheaza sarcina inainte de a te apuca de sport.
Benzile elastice de crestere a rezistentei sunt cea mai la indemana varianta de a exersa. In plus, nici nu trebuie sa mergi la sala,
poti sa le cumperi de la un magazin cu articole sportive si sa faci miscare acasa. Ai grija la respiratie si limiteaza-te la 2 seturi a cate 10-12 exercitii.
1. Pentru bicepsi, pune mijlocul bandei sub picior si apuca cele doua capete cu mainile. Intinde si indoaie de la coate, aducand palmele spre piept. Vei simti cum se incordeaza muschii din partea superioara a bratelor.
2. Incepe urmatorul exercitiu din aceeasi pozitie, dar cu palmele orientate spre corp. Extensie, apoi apropiere de coapse. Repeta de 10 ori, apoi indoaie bratele de la coate pana cand pumnii ajung in dreptul umerilor.
Nu uita sa tii coatele apropiate de corp pe tot parcursul exercitiului.
Iti propunem urmatorul exercitiu: sprijinindu-te pe picioarele putin departate, pune mainile pe tocul unei usi deschise, de o parte si de alta, nu mai sus de linia pieptului. Impingand cu forta in brate, incearca sa te apleci spre spate, apoi revino in pozitia initiala. Indeparteaza orice covor sau carpeta care te-ar putea face sa aluneci pentru a-ti fixa bine picioarele de podea.
4. E timpul sa lucram si tricepsul. Stand in picioare, pune unul dintre capetele bandei de rezistenta sub talpa, apoi apuca celalalt capat cu mana indoita spre spate, peste umar, si cotul nu mai sus de cap. Intinde si revino de cateva ori, apoi incearca si cu cealalta mana.
Nu-i asa ca simti tensiunea in partea din spate a zonei superioare de la brate?
5. Trece banda pe la spate si apuca-i capetele cu cate o mana. Tine palmele in dreptul pieptului si apoi intinde-le spre exterior, in pozitie orizontala. Foloseste miscari usoare nu uita de respiratia corepunzatoare: expiri la extensie, inspiri la revenire.
6. Pentru muschii abdominali, dara fara sa exerciti o presiune prea mare asupra burticii, asaza-te pe un scaun sau o bila pentru gimnastica. Pune banda sub talpa si intinde piciorul. Tine capetele in fiecare mana si lasa-te usor pe spate. Incearca sa faci miscarea doar din solduri pentru a nu te forta prea tare. Tine spatele drept si opreste-te in pozitia in care iti simti muschii abdomenului incordati. Incearca sa stai in aceasta pozitie pana numeri pana la 5, apoi revino.