
Douglas Gentile, specialist în psihologia dezvoltării, citat de BabyCenter.com, îţi oferă câteva motive pentru a supraveghea calitatea jocurilor pe calculator ale copilului tău şi timpul pe care îl alocă acestora. Iată ce spune dr. Gentile.
Citeşte şi Cât de nociv este televizorul pentru copii
5 motive pentru care jocurile pe calculator sunt nocive pentru dezvoltarea copilului
• Copiii care petrec prea mult timp la calculator sunt lipsiţi de activităţi fundamentale pentru dezvoltarea fizică, socială, intelectuală şi emoţională. Timpul petrecut în faţa calculatorului sau a tabletei este timp furat de la joaca cu prietenii, de la citit, de la un proiect interesant sau activităţi în familie.
• Copiii se joacă, de obicei, singuri pe calculator/ tabletă, fapt care stimulează izolarea socială.
• Copiii care se uită săptămânal la televizor mai mult de zece ore au performanţe şcolare mai slabe decât cei care privesc mai puţin. În stabilirea limitelor este important să se ia în considerare valoarea totală a timpului pe care copilul îl petrece în faţa tuturor monitoarelor/ ecranelor – televizor, calculator, tabletă, smartphone.
• Odată înrădăcinate, obiceiurile rele se schimbă foarte greu. S-a constatat că un copil este mai greu de dezvăţat de acestea cu cât este mai mare.
• Mai are rost să-ţi amintim? Cercetările au demonstrat că un copil care se joacă în mod constant jocuri bazate pe violenţă şi agresiune prezintă un risc crescut de a dezvolta un comportament agresiv.
Citeşte şi Dezvoltarea intelectuală a copilului în primii ani de viaţă
Nu toate jocurile pe calculator sunt rele
Totuşi, nu toate jocurile pe calculator sunt nocive. Cele de calitate sau cele educative, adecvate vârstei copilului tău, îl pot ajuta să-şi dezvolte abilităţile logice şi să înveţe să rezolve probleme.
Citeşte şi Dezvoltarea emoţională a copilului
Ideal este să te joci împreună cu copilul tău. Este o ocazie să petreceţi timp împreună, să ştii exact ce se joacă şi ce mesaje transmite respectivul produs şi, în acelaşi timp, să supraveghezi şi să-i limitezi timpul petrecut în faţa calculatorului.