
Un muzician portughez declara acum câțiva ani “A avea un copil este probabil cea mai frumoasă experiență în viața unei persoane, dar și cea mai dificilă”.
Plecând de la declarația lui putem trage concluzia că orice mamă își dorește ce este mai bun pentru bebelușul ei. Prin urmare alegerea garderobei potrivite pentru acesta reprezintă de cele mai multe ori o provocare. Însă alegerea hăinuțelor potrivite poate părea o activitate relativ ușoară atunci când mămicile se documentează în prealabil și știu exact de ce aspecte trebuie să țină cont la achiziționarea pieselor vestimentare pentru cel mic. Fie că citesc articole pe blog-uri de specialitate, cărți de specialitate sau își întreabă prietenele, informațiile se regăsesc pretutindeni.
Venim în sprijinul tuturor mămicilor care își pun această întrebare și detaliem în cele ce urmează principalele aspecte de care ar trebui să țină cont în momentul în care achiziționează haine pentru bebeluși.
Siguranța
În special în cazul celor mici, care sunt foarte activi și nu recunosc pericolul, siguranța este un factor important de avut în vedere. Hainele copiilor trebuie să fie confecționate din materiale organice, care nu irită pielea și care nu prezintă alte tipuri de pericole. Astfel, se recomandă verificarea atentă a materialelor din care este confecționat produsul care se dorește a fi achiziționat. În acest sens autoritatea în domeniu GOTS (Global Organic Textile Standard) procesează materialele textile ținând cont de o serie de reguli, în ceea ce privește responsabilitatea ecologică și socială a producției textile, astfel încât aceste situații să fie evitate. Asigurați-vă că produsul dorit are marca GOTS pe etichetă.
Confortul
Bebelușii sunt prin definiție ființe extrem de sensibile, motiv pentru care confortul devine o prioritate în momentul alegereii oricărei piese vestimentare. Ființe agile și agitate, bebelușii nu stau niciodata locului, ceea ce face procesul de îmbrăcare extrem de dificil chiar și pentru o mămică experimentată.
Pentru a evita efortul pe care-l presupune de cele mai multe ori îmbrăcarea celui mic, se recomandă ca anumite componente ale hăinuțelor să fie mai largi: mânecile și gulerele în special. De asemenea este recomandat ca body-urile sau bluzițele să prezinte capse astfel încât îmbrăcarea bebelușului să se desfășoare cât mai rapid posibil.
Fermoarele frontale reprezintă factori decizionali în momentul achiziției, motiv pentru care trebuie verificat în prealabil dacă între fermoar și pielea bebelușului există un strat de material care să îi ofere atât protecția cât și confortul de care are nevoie.
Fie că vorbim despre body-uri sau salopete pentru copii, trebuie să excludem produsele din materiale supraelastice și sintetice, modelele strâmte, accesorizarea excesivă prin prezența fermoarelor, nasturilor sau șnururilor. Toate aceste elemente, aparent inofensive, prezintă un risc major pentru bebeluși.
- Materialele supraelastice și sintetice de cele mai multe ori nu lasă pielea bebelușului să respire iar în special pe timpul nopții acest aspect poate reprezenta o problemă. Pielea bebelușului se încălzește și nu îi permite să doarmă corespunzător, moment în care și somnul părinților este afectat.
- Modelele strâmte nu îi oferă lejeritatea de mișcare de care are atâta nevoie în această perioadă. Aceste probleme pot fi evitate prin alegerea unor hăinuțe care să le ofere lenjeritate atât în timpul zilei când bebelușul este activ, cât și pe timpul nopții când confortul este atât de important pentru somnul lui dar și pentru etapa de creștere.
- Accesorizarea excesivă (fermoare, nasturi, șnururi) reprezintă unul dintre principalii factori de risc în această perioadă. Cele mai multe mămici sunt extrem de atente la jucăriile pe care le achiziționează și au grijă ca acestea să nu prezinte accesorii detașabile dar uită de accesoriile de pe hăinuțele bebelușului. Orice astfel de accesoriu prezent în exces se poate desprinde, cu ușurință sau nu, și poate fi înghițit de bebeluș chiar și într-o secundă de neatenție. Pentru evitarea unei astfel de situații periculoase se recomandă ca hăinuțele alese pentru bebeluși să fie cât mai simple, lipsite de accesorizări inutile pe cât posibil, astfel încât riscurile să fie reduse la 0.
Modalitatea de spălare
Prima perioadă de creștere a bebelușului este în mod categoric cea mai importantă pentru evoluția copilului dar și cea mai agitată. Orice activitate desfășurată trebuie optimizată; de la spălare, îmbrăcare, curățare și până la hrănire. Confortul bebelușului reprezintă un aspect primordial pentru orice mamă iar în plan secundar trece confortul întreținerii hăinuțelor.
În momentul alegerii oricărei hăinuțe pentru bebeluși, trebuie să avem în vedere dacă materialul din care este fabricată poate fi spălat sau curățat la mașină. Există extrem de multe modele destul de pretențioase care necesită spălarea de mână sau trimiterea la curățătorie. Nu se recomandă alegerea unor hăinuțe care trebuie duse la curățătorie pentru că prezintă pericole pentru pielea deja sensibilă a bebelușului. În ceea ce privește hăinuțele care trebuie spălate la mână, știm cu certitudine că lipsa de timp reprezintă o mare provocare pentru orice mămică. Modalitatea de uscare
În primul stadiu de viață al bebelușului se recomandă ca uscarea hăinuțelor să nu se facă în aer liber. Cele mai multe orașe din România sunt extrem de poluate iar uscarea hăinuțelor în aer liber duce de cele mai multe ori la acumulări de praf sau polen. Pentru adulți aceste acumulări nu sunt nocive dar pentru pielea sensibilă a bebelușului pot reprezenta adevărate pericole. Trebuie acordată o grijă deosebită în această privință, cel puțin în primele 3 luni de viață ale bebelușului.
Vestimentația în layere/straturi
Bebelușii sunt foarte activi, motiv pentru care vestimentația lor trebuie să fie una potrivită. De cele mai multe ori se recomandă ca hăinuțele să nu fie extrem de groase și se optează pentru mai multe straturi de haine. Motivul? Este optim să îmbraci un bebeluș cu un body și o gecuță subțire astfel încât în momentul în care temperatura ambientală crește să îi poți scoate cu ușurință geaca. În cazul unei temperaturi ambientale mai scăzute, se recomandă achiziționarea unor haine de bebeluși din fleece și nu din materiale mai groase și implicit mai grele.
Vestimentația “pufoasa”
Deși aparent atrăgătoare, hăinuțele din materiale pufoase pot fi în anumite cazuri periculoase pentru bebeluși. Bluzițele din mohair, căptușite cu puf sau cașmir pot genera ghemotoace de puf care pot fi înghițite și provoca astfel probleme nedorite. Aceste materiale pot fi înlocuite în prima perioadă de viață a bebelușului cu materiale mai puțin pretențioase precum bumbacul sau tricotul.
Hăinuțe pentru multiple stagii de creștere
Bebelușii se dezvoltă rapid iar de cele mai multe ori hainele nu mai sunt potrivite de la o lună la alta. Având această informație, mămicile optează pentru mărimea actuală dar și pentru mărimi mai mari necesare în următoarele șase luni. Achiziționarea unor astfel de mărimi se face de cele mai multe ori în momentul în care există reduceri substanțiale la anumite piese vestimentare. Mărimile mai mari nu pot fi folosite imediat/ în acest sezon dar în perioada următoare vor fi cu siguranță de mare ajutor. Bebelușii au nevoie că hainele lor să fie adaptate vârstei dar să fie alese și în concordanță cu sezonul.
Mărimea și nu vârsta
La această vârstă de cele mai multe ori regulile nu se aplică. Spre exemplu, bebelușul are o mărime care poate să nu fie în concordanță cu vârsta. Pentru a se evita situația în care se achiziționează o hăinuță care să îi fie prea mică bebelușului, doar pentru simplul fapt că s-a achiziționat în funcție de vârstă, se recomandă ca achiziția să fie realizată în funcție de mărime. În acest fel ne putem asigura că hăinuțele se vor adapta perfect la conformația bebelușului.
Design
Dacă principalele aspecte în alegerea unor haine pentru copii sunt strâns corelate cu siguranța, confortul și modalitatea de spălare, simțul estetic al femeilor prevalează și de această dată. Se optează într-adevăr pentru materiale calitative fără accesorizari inutile care să îi ofere confort bebelușului. Interesant este că designul rămâne, chiar și în aceste cazuri, un factor decizional pentru alegerea garderobei.
Multe mămici știu că cei mici dezvoltă încă de la vârsta de patru luni preferințe pentru anumite culori. Bebelușii percep culorile chiar dacă nu le pot atribui un nume. Ținând cont de faptul că paleta cromatică influențează dezoltarea psiho-emoțională a copilului, se alege și garderoba pentru prima perioadă de viață a copilului. Mămicile aleg hăinuțe colorate, cu modele inedite și mai nou optează pentru personalizarea acestora cu nume sau diverse texte.
Bugetul
Deși aparent pe ultima poziție, bugetul reprezintă totuși un aspect care merită luat în calcul. Bebelușii cresc rapid și o investiție impresionantă în garderoba bebelușului de cele mai multe ori nu rentează. Cu această ocazie, mămicile au dezvoltat un al 6-lea simț și s-au organizat într-o așa manieră încât au învățat să prioritizeze anumite achiziții.
În speranța că aceste informații au fost utile vă urăm succes la cumpărături inteligente. 🙂