Esti aici
Femeia.ro > Promo > 4 criterii de care să ții cont când alegi un nutriționist

4 criterii de care să ții cont când alegi un nutriționist

nutritionist bun

Sărbătorile au trecut, dar pentru multe persoane lupta cu kilogramele în plus abia acum începe. Fie că ne dorim să ne schimbam stilul de viață, fie că vrem să ne pregătim corpul pentru vară, sau să scăpam de câteva kilograme în plus, un lucru este cert, avem nevoie de sfaturile unui nutriționist pentru a ne ajuta cu un program alimentar personalizat.

Deși la o simplă căutare pe internet, găsești sute de diete miraculoase care promit slăbire drastică într-un timp foarte scurt, pentru un proces de slăbire sănătos, ai nevoie de ajutor specializat. Trebuie însă să te pregătești psihic pentru un proces de durată.

“Internetul abundă în diete atrăgătoare, care îți promit slăbire drastică sau creștere semnificativa în masa musculară. Sfatul meu este să apelezi la un nutriționist avizat care să te ajute cu un program alimentar individualizat. O abordare personalizată este cea mai bună alegere pentru sănătate.”, recomandă doctorul Șerban Damian, specialist în nutriție sportivă, fondator al Centrul Superfit.

Cum știm că am făcut alegerea cea mai bună? Iată câteva sfaturi care te pot ajuta în alegerea nutriționistului potrivit.

Stabilește-ți obiectivele

Pentru început este foarte important să iți setezi obiectivele. Cate kilograme vrei să slăbești, vrei să crești și în masă musculară, vrei să înveți să faci alegeri alimentare mai bune, ai anumite probleme de sănătate care te împiedică să faci sport, te confrunți cu tulburări alimentare, etc. “Caută un nutriționist cu experiență pentru ceea ce ai tu nevoie, nu pentru ce ai auzit de la alții. Obiectivele tale nu sunt și obiectivele altora, chiar daca vorbim despre slăbit. Fiecare om este unic și ceea ce i se potrivește unei persoane din punct de vedere alimentar, unei alte persoane poate să nu i se potrivească. În plus, fiecare avem stiluri de viață diferite ( unii mai si trebuie să luam în calcul toți factorii din viață noastră atunci când începem în proces de slăbire).”, explică medicul specialist.

Alege să lucrezi cu specialiști care să aibă calificarea necesară

La fel ca și în cazul dietelor există extrem de multe persoane care activează și dau sfaturi în acest domeniu. Indiferent de titulatura aleasă (Nutriționist, dietetician, health coach, tehnician nutriționist, etc) prima și cea mai importantă regulă este verificarea studiilor și experiența în domeniu. Evident că este recomandat să aibă studii în domeniul medical.
“În Romania, în cadrul universităților de Medicină și Farmacie există specializări ca „Nutriție și dietetică” și “Diabet, nutriție și boli metabolice”, precum și diferite mastere pe nutriție. Aceștia sunt specialiștii în nutriție la care ar trebuie să apeleze pacienții.”, continuă doctorul Șerban Damian.

Informează-te despre parcursul activității sale profesionale

În ziua de azi este foarte ușor să verifici activitatea unui specialist mai ales cu ajutorul rețelelor sociale. Desigur, profesionalismul unui doctor nutriționist nu constă în postările de pe social media, mai ales că de cele mai multe ori acesta nu are timpul necesar pentru astfel de lucruri, însă cu siguranță găsești intervenții pe subiect astfel încât să iți poți face o idee despre principiile sale. Află cât mai multe informații despre studiile și practica să și vezi dacă ai putea rezona cu persoana respectivă. Pentru că vorbim de un proces de lungă durată, un alt lucru extrem de important este și atitudinea și “chimia” pe care o ai cu persoana respectivă. Daca ai cunoștinte care au fost la nutriționistul respectiv, le poți cere impresii.

Descoperă daca abordarea nutriționistului ți se potrivește

Înainte de prima întâlnire cu medicul respectiv, poți solicita informații despre cum se desfășoară consultațiile de nutriție și ce alte servicii mai sunt disponibile. Doctorul Șerban Damian, nutriționist sportiv în cadrul Centrului Superfit, ne oferă câteva sfaturi înainte de întâlnirea cu specialistul.

“Nutriționistul trebuie să profeseze într-un cadru organizat, acreditat și avizat de autorități. Ne referim aici la o clinică de nutriție, cabinet de nutriție sau un centru medical. Un specialist în nutriție serios îți vă recomanda să faci analize de sânge și alte investigații medicale înainte să-ți recomande un plan alimentar, pentru a identifica eventuale carente sau probleme de sănătate. Recomandarea mea este să evitați persoanele care promovează înfometarea ca mijloc de slăbire și propun diete cu deficit caloric exagerat, sub rata metabolismului bazal. Un nutriționist profesionist va pastra un anumit grad de flexibilitate, un echilibru între “alegerile optime” și placerile culinare și vă ști să adapteze regimul alimentar la stilul tău de viață. Iți vă raspunde cu răbdare la întrebări și te vă învață să faci alegeri alimentare mai bune, concentrandu-se pe rezultatele pe termen lung, adică nu doar pe slăbitul propriu-zis, ci și pe menținere. Un specialist în nutriție nu vă promova anumite produse ori branduri ca fiind absolut necesare pentru a slabi, ci te va încuraja să te “împrietenești” cu mâncarea, cu alimentele obișnuite, naturale. Și nu în ultimul rand nu iți va recomanda vreuna dintre „dietele” la modă, așa cum sunt: dieta keto, dieta Cambridge, dieta disociată, dieta Dukan sau alte diete care presupun slăbire rapidă.”, explica Dr.Șerban Damian, specialist în nutriție sportivă, fondator al Centrul Superfit.

Apelează la servicii integrate

Pe lângă un stil de viață sănătos, sportul joaca un rol esențial în procesul de slăbire. Daca îmbini cele două elemente rezultatele se vor vedea inclusiv la nivel estetic. Poți preveni sau ameliora aspectul neplăcut al pielii, mai ales după slăbire și poți face mișcare îndrumat de specialiști, pentru a nu risca accidentări. “La debutul procesului de slăbire este bine să luăm în calcul efectuarea unor analize speciale precum: adipometria, analiza corporala 3D și analiza compoziției corporale prin bioimpedanta care iți vor arata de unde pornești și cum evoluezi, fiind o sursă suplimentară de motivație.”, încheie nutriționistul Șerban Damian.

Multe persoane se confrunta cu tulburări alimentare (mâncat compulsiv, bulimie etc.) și își găsesc greu motivația pentru schimbare. Consilierea unui psihoterapeut, care va completa partea de nutriție, te va ajuta să depășești mai ușor acest blocaj mental.

Text și foto: PR

Comments

comments

Lasă un răspuns