
Dupa ce este inlaturat, pielea bebelusului ramane moale si catifelata. La unii copii (in special la cei nascuti dupa termen), pielea poate fi lucioasa sau uscata, zbarcita si descuamata, iar palmele si talpile au pielea incretita.
Primele tipete ale nou-nascutului arata ca bebelusul este sanatos. Ele declanseaza prima respiratie, plamanii se destind si aerul navaleste inauntru, furnizand oxigenul indispensabil vietii.
Dar cum arata noul membru al familiei? Aspectul poate surprinde prin marimea capului, care reprezinta un sfert din lungimea corpului, spre deosebire de adult, unde reprezinta doar o optime.
Parul – este, in general, de culoare inchisa. Alteori, capul este complet chel. Cateodata parul este destul de lung, lucios, stufos, incalcit. Expresia fetei poate sa se schimbe. Se remarca, adesea, chiar de la inceput o asemanare mai mica sau mai mare cu parintii.
Ochii – nou-nascutul sta cu ochii inchisi si prezinta adesea o tumefiere a pleoapelor; el evita lumina si de aceea lauza cu greu poate aprecia culoarea lor. Ochii au o tenta cenusiu-inchisa, chiar la nou-nascutii care vor avea mai tarziu ochii albastru-inchis.
Nasul – este mic, turtit, impestritat de puncte albe-galbui (glande care secreta grasime si al caror canal excretor este astupat).
Bratele si gambele – sunt scurte si ghemuite, amintind de pozitia din uterul mamei.