Esti aici
Femeia.ro > Promo > Cum calmezi un copil nervos

Cum calmezi un copil nervos

Regula de aur in situatiile in care te confrunti cu un copil nervos, iritat este sa iti pastrezi calmul. Altfel, conflictul se amplifica. Citeste, mai jos, trei modalitati pentru a-ti calma puiul.  

Ofera-i un model

Daca in cuplul sau familia ta exista neintelegeri, certuri si nervozitate, te poti astepta ca piticul sa dezvolte stari de nervozitate, sa traiasca emotii intense pe care sa nu le poata gestiona si sa devina un copil nervos. Pentru a-i oferi un model optim, trebuie ca intai voi sa va stapaniti bine starile. Mesajul pe care copilul este bine sa-l primeasca ar fi: "Emotii are toata lumea, dar noua nu ne scapa de sub control."

Ajuta-l sa inteleaga

Chiar de la cele mai mici varste, copilul are senzatii si chiar emotii, dar va trece oarece vreme pana cand va intelege despre ce-i vorba. La inceput, orice senzatie neplacuta (ata la nivel fiziologic, cat si emotional) va fi transpusa intr-un comportament de descarcare. Tocmai de aceea tu ai rolul de a interpreta aceste manifestari si de a i le intoarce unui copil nervos sub forma de cuvinte."Observ ca lovesti cu picioarele si asta ma face sa cred ca esti suparat. Arata-mi sau spune-mi ce vrei ca sa pot sa te inteleg mai bine!" Acesta este tipul de mesaj care il va face pe micut sa-si inteleaga starile si sa nu mai fuga de ele, sa se simta inteles si sustinut.

Ajuta-l sa se exprime

Dupa intelegere vine exprimarea. La copii, aceasta n-o sa fie de la bun inceput in cuvinte, dar mijloacele de expresie sunt variate: prin joc, desen, modelaj etc. Important este ca el sa primeasca permisiunea de a se exprima. Daca la nivelul familiei exista reguli nescrise, de genul "noi nu ne exprimam emotiile!", mesajul perceput de copil va fi ca acestea sunt periculoase si, odata exprimate, scapa de sub control.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns