
Atitudinea pe care o adopţi ca părinte este foarte importantă pentru stabilirea unui dialog eficient cu persoana care se ocupă de educația copilului tău.
A sosit momentul ca piciul tău să meargă la grădiniţă. E un eveniment important în evoluţia lui, aşa că îţi dau târcoale tot felul de gânduri deloc liniştitoare: oare cum se va acomoda, se va integra în colectivitate, nu cumva va răbda de foame, va reuşi să se îmbrace şi să se încalţe singur? Şi, desigur, te întrebi dacă îi va plăcea educatoarea. Toate acestea doar în ce privește felul în care se va descurca prichindelul, însă s-ar putea ca nici ţie, ca părinte, să nu-ţi fie chiar uşor.
Atitudinea contează
Aşadar, tu cum te vei descurca? Puţini părinţii se gândesc cum se vor raporta la o asemenea schimbare, în special la atitudinea față de educatoarea copilului, un aspect foarte important pentru adaptarea acestuia la grădiniţă. În plus, învăţând să comunice cu educatoarea copilului, părinţii vor şti să facă acest lucru cu învăţătoarea şi, ulterior, cu profesorii acestuia.
De dragul copilului, pe care îl iubeşti foarte mult, comunicarea cu educatoarea e musai să fie constructivă. Ea, ca şi tine de altfel, se ocupă de educaţia copilului tău, aşa că va fi necesar să găsiţi un limbaj comun, să aveți o relaţie amiabilă. Pe lângă faptul că va trebui să stai pur şi simplu de vorbă cu ea, ar fi bine să reacţionezi adecvat în situaţia în care îţi va relata întâmplări nu prea plăcute despre odorul tău. Esenţial este să nu uiţi de ce trebuie să comunici cu ea: ca micuțul să se simtă bine și chiar să-i placă la grădiniţă. Aşadar, cum procedezi?
Variante la alegere
Cum pentru o relație eficientă cu educatoarea comunicarea este foarte importantă, acordă atenţie atitudinii pe care o adopţi. Alegerea îţi aparţine.
# Poziţia „de la egal la egal“ este cea mai indicată, fiind singura constructivă. Te comporţi cu demnitate, încrezătoare în principiile după care îţi educi copilul, respectând-o în acelaşi timp pe educatoare. Comunicarea se face de la adult la adult, lucru ce înlesneşte exprimarea propriilor păreri şi dorinţe ale ambelor părţi, precum și reacţiile adecvate ale părinţilor la eventualele critici aduse de educatoare copilului.
# Poziţia „eu sunt mai deşteaptă“ nu facilitează comunicarea constructivă. În acest caz, ca mamă, iei faţă de educatoare poziţia părintelui, punând-o pe ea în cea de copil nechibzuit. Cu siguranţă nu-i va fi pe plac. Urmarea? Ori veţi intra în conflict, ori vă veţi ignora. Nici una, nici alta nu sunt spre binele copilului. Când părinţii se uită de sus la pedagog, acesta s-ar putea comporta ca şi cum ar fi buricul pământului. Posibilele conflicte ar fi lesne evitate dacă mama ar avea o atitudine potrivită faţă de educatoare.
# Poziţia „ea e mai deşteaptă ca mine“. Chiar dacă nu-i atitudinea ideală, este alegerea potrivită când educatoarea e mult mai în vârstă decât părinţii copilului. Într-o asemenea situaţie, ei manifestă respect faţă de experienţa pedagogului, ceea ce nu se poate să nu-l încânte. Mama sau tatăl joacă rolul de copil, pe educatoare distribuind-o în cel de părinte. Asta împiedică însă părintele să-şi susţină punctul de vedere în probleme importante, uneori fiindu-i chiar teamă să spună ce gândeşte. Atitudinea este în defavoarea copilului. Soluţia? Părintele îşi cunoaşte cel mai bine copilul şi trebuie să-i apere interesele chiar şi în faţa celor mai autoritari indivizi.
Posibile conflicte
Uneori, se întâmplă ca, în pofida bunelor relaţii dintre părinţi şi educatoare, conflictele să nu poată fi evitate. Cum procedezi pentru a gestiona o situaţie tensionată?
# Nu-ţi fie teamă să discuţi despre ce te nemulţumeşte! Educatorii se poartă cu mai multă atenţie cu copiii ale căror mame au curajul să le ia apărarea.
# Dacă nu eşti de acord cu poziţia educatoarei, trebuie s-o discuţi mai întâi cu ea. Stabileşte dinainte care sunt pretenţiile tale şi aspectele pe care doreşti să le clarificaţi. Spune-i cum vezi tu ieşirea din situaţia creată, încercând însă să înţelegi cum priveşte ea cele întâmplate.
# Fii îngăduitoare, doar aşa poţi avea pretenţia ca alţii să aibă aceeași atitudine față de tine! Asta, mai ales când se întâmplă să te înfierbânţi şi să nu procedezi corect.
# Odată ce conflictul s-a încheiat, mulţumeşte-i educatoarei că a dat dovadă de înţelegere faţă de situaţia creată. Doar aşa vei restabili echilibrul în relaţia dintre voi.
Sfaturi pentru părinţi
# Nu uita: scopul comunicării cu educatoarea îl reprezintă confortul şi binele copilului! Cântăreşte fiecare cuvânt şi acţiune din această perspectivă şi astfel îţi va fi uşor să previi reacţii pe care apoi să le regreţi.
# Fii politicoasă, binevoitoare şi respectuoasă! Nu doar faţă de educatoare, ci şi de propriul copil.
# Nu tot ce nu-ţi place ţie trebuie supus dezbaterii. Uneori, un pic de înţelepciune face mai mult decât o bătălie câştigată pe moment.
# În caz de conflict, nu-ţi fie teamă să-ţi spui deschis punctul de vedere, respectând autoritatea celuilalt şi încercând să păstrezi bunele relaţii.
Dacă nu vrei ca la grădiniţă copilul să se poarte precum un şoricel speriat, încearcă să ai o atitudine potrivită față de educatoare. Respect-o, apreciază-i eforturile și ține cont că importante tău sunt confortul şi binele copilului. Și nu uita că micuțul învaţă să comunice de la tine. Aşadar, oferă-i un exemplu demn de urmat!
Citește și:
Afterschool – sau școala după şcoală
Sfaturi bune pentru părinții cu copii la școala primară!
Ce faci daca nu vrea la scoala
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.39/01.10.2015
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: pixabay.com