
Aceasta intindere de apa, atat de tentanta pentru tine sub soarele arzator, il poate inspaimanta pe cel mic. Zgomotul valurilor sau grija ta constanta ca el sa nu se inece ii pot crea teama de mare. Dar poate fi consecinta mai multor situatii.
Amintiri neplacute
O baie mai fierbinte, o alunecare in cada sau o otita care-i provoca dureri atunci cand apa ii intra in urechi ii pot aminti copilului cat de neprietenoasa poate fi apa. Insa aceasta frica poate avea si un motiv mai putin evident: un divort, o mutare, nasterea unui frate/sora. Scopul: castigarea atentiei parintilor. Pe de alta parte, teama se poate sa ii fi fost transmisa de mama sau tata, mai ales ca un adult din patru are frica de apa. Si, nu in ultimul rand, copilul tau poate avea fobie de mare. Pentru cei mici, apa poate fi o sursa de cosmaruri, mai ales in jurul varstei de 2 ani, cand au o imaginative debordanta. Copilul are nevoie sa se apropie de mare in ritmul sau, sa decida momentul cand va intra in apa. Iar unii copii au nevoie de mai mult timp decat altii. Nu il presa, nu face haz de timiditatea lui si, cel mai important, fii alaturi de el.
Intrati impreuna in apa
La primul lui contact cu marea, mergeti la plaja dimineata devreme, cand nu este foarte multa lume. Daca in primele zile vrea doar sa se joace in nisip, lasa-l. Vazand alti copii care se joaca la malul marii, curiozitatea naturala il poate impinge sa vrea sa descopere si el apa. Daca pare ca ar vrea, dar ii este teama, ia-l in brate si intrati impreuna in mare, pana cand apa ii atinge piciorusele. Nu merge prea repede, nu te duce prea departe si evita valurile. Da-i celui mic o pereche de ochelari pentru inot. Va descoperi ca poate deschide ochii in apa si va fi relaxat cand nimic rau nu I se va intampla. Este important sa se joace in apa, pentru a avea sentimentul ca o stapaneste.
Cere-i sa-ti explice de ce ii este frica
Sa invingi frica de mare a copilului tau cere multa rabdare. Ca si atunci cand ii este frica de intuneric, esential este sa-si explice de ce ii este teama. Intreaba-l ce simte atunci cand intra in apa sau cand o vede.
Daca iti spune ca este prea rece, cumpara-i o mini-piscina, iar atunci cand ajungeti pe plaja, umple-o cu apa de mare si lasa-l s-o incerce in timp ce se si incalzeste la soare. Insa, daca teama de apa il impiedica sa intre chiar si in aceasta piscina, distreaza-te cu el in apropierea apei cu jocurile pe care le indrageste si care il linistesc.
Poti chiar sa-i canti un cantecel care ii aminteste de ceva frumos. Jocul cu mingea in apropierea apei este o alta idee buna. Incet-incet, prin astfel de jocuri, cel mic trebuie sa inteleaga ca apa nu este periculoasa.
Inscrie-l la un bazin de inot!
Toata aceasta munca de intelegere poate fi lunga si obositoare, insa nu uita ca doar copilul tau poate decide daca va intra sau nu in apa. Poti preveni aceasta frica de mare inscriindu-ti copilul la un centru de inot. Astfel de centre primesc copii de la sase luni. Prin contactul cu apa mai mare de la o varsta frageda si fiind alaturi de tine, se poate diminua foarte mult riscul aparitiei unei asemenea frici. Ca sa dea randament, este bine ca sedintele de inot sa fie saptamanale.
Mami sfat
Anul trecut, la mare, statea numai in apa, dar anul acesta nu-l poti convinge sa intre in apa. Este normal? Da, este o situatie frecventa. Familiarizarea cu apa este un proces de invatare, ca si mersul. In plus, ca toti copiii, si micutul tau poate traversa momente de progres sau de regres. Este de asemenea adevarat ca, odata ce copilul creste, el constientizeaza mai bine miscarile, zgomotele si imensitatea marii, de unde si aparitia fricii.
- Nu forta copilul sa intre in apa daca se sperie de ea atunci cand va apropiati. Lasa Lucrurile sa decurga in ritmul agreat de micut.