
Acesta este rezultatul unui studiu realizat de nutritionistii americani, intins pe cativa ani, si realizat pe 3.000 de femei aflate in primul trimestru de sarcina, in care s-a urmarit felul in care dieta mamei influenteaza dezvoltarea oaselor copilului. Astfel, cercetatorii au inregistrat ce au mancat femeile in fiecare zi, masurand concentratiile de vitamine din sange. Mai tarziu, cand copiii au implinit sase ani, ei au efectuat teste imagistice pentru a evalua masa lor osoasa.
Atentie la dieta din primul trimestru de sarcina
Studiul indica faptul ca micutii ale caror mame au consumat in primul trimestru de sarcina mai multe proteine, fosfor si vitamina B12 au o masa osoasa si un continut de minerale ridicate. De asemenea, ei au ajuns la concluzia ca un consum mare de glucide si concentratii mai mari de de homocisteina in sange – un aminoacid care se acumuleaza ca raspuns la deficienta de vitamina B – sunt asociate cu masa osoasa si continut de minerale mici.
Dieta prenatala influenteaza dezvoltarea oaselor
Studiul, care a fost publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica, nu exclude posibilitatea ca femeile insarcinate care au o dieta sanatoasa, bogata in vitamine sa ofere si mai tarziu acest tip de alimentatie copiilor lor, fapt ce duce la o dezvoltare osoasa optima. Totusi, ei sugereaza ca exista o legatura directa intre dieta prenatala (primul trimestru de sarcina) si dezvoltarea copilului, accentuand faptul ca expunerile nutritive fetale pot influenta permanent dezvoltarea oaselor.