
„În timp ce la majoritatea schimbărilor interioare şi exterioare asişti fără a putea interveni în mod semnificativ, percepţia despre felul în care arăţi poate fi transformată cu ajutorul alegerilor vestimentare. Şi ce transformări remarcabile se pot produce, gestionând în mod înţelept volume, proporţii şi culori potrivite! Neîntârziat, vei vedea în oglindă reflexia unei femei şi mai frumoase şi împlinite”, te asigură Raluca Dobrovolschi.
Iată cu ce sugestii vine pentru garderoba în timpul sarcinii – idei pentru o vestimentaţie comodă, practică şi stilată de-a lungul celor trei trimestre.
Citeşte şi Rochii de seară pentru gravide
Trimestrul 1 de sarcină
Din fericire, lucrurile nu se modifică brusc, ceea ce îţi oferă timp pentru adaptare şi învăţare. În primele trei luni, viaţa socială şi profesională nu suferă schimbări, aşa că nici garderoba nu va fi influenţată în mod semnificativ. Prin urmare, oricât de entuziasmată ai fi de noul tău statut, nu este cazul să îţi construieşti (a ce citi – cumpăra de la zero) o garderobă nouă.
Pentru că totuşi este posibil să îţi doreşti ca vestea venirii pe lume a copilului să rămână, deocamdată, cunoscută de cât mai puţine persoane, există câteva artificii vestimentare eficiente care au rolul de masca în mod subtil orice protuberanţă în zona abdomenului:
• Pantalonii şi fustele cu talie medie, în jurul ombilicului şi betelia lată, sunt ideale. Talia înaltă ar face ca abdomenul să fie vizibil pe dedesubt, talia joasă va crea efectul de colăcei.
• Iluziile create de culoare fac obiectele să apară altfel decât sunt în realitate. Un top de culoare închisă, purtat pe dedesubtul unei jachete de culoare deschisă, va face ca abdomenul să pară mai plat.
• Tivul asimetric al topurilor (bluze, cămăşi, sacouri, etc) are rolul de a distorsiona imaginea, de a face mai puţin evident volumul din zona taliei.
• Cel mai eficient mod de a camufla un abdomen proeminent este lipsa de “activitate” în jurul acestei părţi anatomice. Aşadar, fără buzunare, curele pe talie, culori puternice. Direcţionează atenţia către partea superioară a corpului prin intermediul bijuteriilor sau eşarfelor.
Trimestrul 2 de sarcină
• În cele mai multe cazuri, nici trimestrul doi nu vine cu schimbări majore în silueta ta, cu excepţia abdomenului care începe să se mărească pentru ca puiul tău să poate creşte confortabil. Probabil te gândeşti deja să cumperi măcar o pereche de jeansi pentru perioada următoare (dacă obişnuiai să faci cumpărături online, te vei bucura să afli că designeri precum 7 for All Mankind, Citizens of Humanity sau Juicy Couture au şi multe modele de jeans pentru sarcină, astfel că nu trebuie să porţi acelaşi model drept şi deloc flatant pe care îl găseşti în toate departamentele pentru femei însărcinate).
Citeşte şi Soluţii rapide pentru stilul unei proaspete mămici
• Este posibil ca temperatura crescută a corpului (metabolismul se intensifică, organismul generează mai multa caldură, volumul suplimentar de sânge încălzeşte pielea şi se instalează transpiraţia, ca formă de reglare a temperaturii) să te facă să simţi nevoia să schimbi mai multe ţinute pe zi. Şi pentru că nu poţi face asta în orice moment, la birou, în şedinţe etc, suprapunerile sunt alegerea ideală. Mai multe straturi de haine: body, top, jachetă cu guler şi revere ample, vestă, eşarfă, pe care să le porţi împreună sau la care să renunţi, după cum te simţi în diversele momente ale zilei. În plus, poţi încă purta jachetele din denim, cardiganele, blazerele pre-sarcină, fără le încheia, astfel că, pe dedesubt, nu vei avea nevoie decât de tricouri din bumbac şi elastan sau tricotaje, în funcţie de sezon.
• Alege haine din fibre naturale şi rezistente: bumbac, in sau lână. Le vei spăla de patru ori mai des decât pe cele din garderoba obişnuită.
• La începutul lunii a şaptea îţi vei fi schimbat deja sutienele cu unele noi, adaptate noilor tale măsuri.
Citeşte şi Prin ce schimbări trec sânii în timpul sarcinii
Trimestrul 3 de sarcină
• În ultimele trei luni, ajungi la maximul greutăţii din această perioadă. Îţi doreşti ţinute care să reducă aspectul voluminos, iar ţinutele monocrome sunt foarte eficiente în acest sens: nu doar că par mai sofisticate, mai curate stilistic, dar şi maximizează vizual înălţimea.
• Probabil că şi măsura pantofilor s-a modificat cu cel puţin jumătate de număr în plus, aşa că ai nevoie de încălţăminte nouă. Alege modele fără şireturi, catarame sau barete: balerini, mocasini, cizme din piele moale, fără fermoar.
În materie de rochii, cele mai flatante croieli în acest moment sunt cele parte-peste-parte, care separă sânii de abdomen accentuând formele feminine.
• În general, croiala empire camuflează nişte şolduri prea late, coapse imperfecte şi este potrivită pentru această perioadă, în special dacă este realizată din materiale moi, fluide. Oricare ar fi modelul preferat, cumpără-l dintr-un magazin sau departament special pentru perioada sarcinii pentru a te asigura că are tivul din faţă mai lung decât cel din spate, potrivit unui abdomen amplu.Acesta este şi motivul pentru care o rochie chiar într-o măsură ai mare, cumpărată dintr-un magazin obişnuit, nu va funcţiona la fel de bine.
Care au fost soluţiile şi alegerile tale pentru garderoba din timpul sarcinii?