Esti aici
Femeia.ro > Promo > Cum iti protejezi copilul de expunerea prelungita la soare

Cum iti protejezi copilul de expunerea prelungita la soare

Hidratarea si alimentatia

In anotimpul cald ofera-I micutului tau alimente usoare, fara grasimi. S-ar putea ca, din cauza caldurii foarte mari, copilul sa nu aiba aceeasi pofta de mancare ca de obicei. Nu-l forta sa manance, insa trebuie sa te asiguri ca meniul lui de fiecare zi contine toate principiile alimentare atat de necesare dezvoltarii lui. Asadar, gateste-i preparate din carne slaba, oua, lapte, peste, fructe, legume si cereale integrale. Copiii se misca mult si deci transpira mult. De aceea, aportul zilnic de lichide pe timpul verii trebuie sa fie consistent si constant. Prins cu joaca, s-ar putea ca el sa nu-ti ceara de baut.

Ai grija sa-l hidratezi pentru a recupera lichidele pierdute prin transpirat ie. Supele usoare sunt foarte bune, la fel si ceaiurile foarte usor indulcite sau compoturile. Sucurile naturale diluate cu apa sau limonadele sunt excelente – alunga setae si sunt si o importanta sursa de vitamine. La fel, un pahar cu lapte rece ii tine si de sete si e si foarte hranitor. Asa cum am spus, expunerea corecta si cu masura la soare este benefica pentru orga nism prin aceea ca ne creeaza buna dispozitie si stimuleaza productia vitaminei D, responsabila de absorbtia calciului, necesara in prevenirea rahitis mului la copii si in fortificarea  sistemului imunitar. Asadar, lasa-l pe pitic sa se bucure din plin de vara!

Medicamentele si soarele

Daca pustiul tau ia anumite medicamente, consulta medicul pediatru, pentru ca anumiti compusi ai acestora devin alergeni odata cu expunerea la soare. Unele medicamente cresc sensibilitatea pielii in fata razelor UV. Ca urmare, chiar daca micutul tau are pielea „buna” – nu se arde usor –, acest lucru se poate schimba radical daca e sub un anumit tratament.

Daca are pielea deschisa la culoare, atunci este si mai vulnerabil. De aceea, intreaba medicul sau farmacistul daca medicamentele prescrise cresc sensibilitatea pielii cand aceasta este expusa la soare (in special antibioticele). Daca da, atunci cel mai bine ar fi sa-l tii pe micut imbracat adecvat sau chiar in casa, pentru ca uneori nici chiar cremele cu factor ridicat de protectie nu sunt eficiente in acest caz.

Parintii – cel mai bun model

Nu uita! Tu si tati sunteti cel mai bun exemplu de comportament pentru copil. Dati-va si voi cu crema, purtati ochelari si stati la soare doar in intervalul orar indicat. Acest comportament nu numai ca va reduce riscul arsurilor solare, dar il va invata si pe copil sa fie prudent.

NU UITA NICI DE TINE!

  • Indiferent de piele, de ten – nu se recomanda plaja intre orele 10,30 – 15,30, interval de timp in care razele sunt foarte nocive.
  • Alege o clasa de protectori antisolari in functie de riscul individual.
  • Foloseste produsele antisolare, neaparat, din doua in doua ore, in timpul sederii la plaja.
  • Si atunci cand iesi din casa, vara, foloseso crema de fata cu protectie.
  • Daca esti blonda, daca ai vitiligo sau alte afectiuni ale pielii – protectia trebuie sa fie totala.
  • Vitamina D se absoarbe, oricum, prin maini. Asa ca esuficienta o plimbare de un sfert de ora, cu copilul, prin parc
  • Daca ai alunite nu ar trebui sa stai la soare decat foarte putin si in orice caz dupa ce ai protejat zonele in care se gasesc acestea.

Crema cu factor de protectie solara

Asa cum am spus, cea mai buna protectie impotriva razelor nocive ale soarelui o reprezinta imbracamintea lejera, deschisa la culoare, din bumbac. Cand aceasta sau umbra nu sunt la indemana, aplica pe pielea copilului o crema cu factor de protectie solara cat mai ridicat. Alege cremele concepute special pentru copii si pielea lor sensibila.

Pentru copiii de peste 6 luni, specialistii recomanda cremele care blocheaza atat razele UVA, cat si UVB, cu factor  30 sau mai mare. Pentru ca efectul de protectie al cremei sa fie maxim, aceasta trebuie sa fie aplicata cu 30 de minute inainte
de expunerea la soare – practic cu 30 de minute inainte de a iesi din casa. Chiar daca este rezistenta la apa, reaplica crema dupa doua ore sau dupa ce copilul a iesit din apa si l-ai sters cu prosopul. Nu uita nici de buze, manute, urechi si ceafa. Ridica bretelele costumului de baie si aplica crema si sub ele, deoarece atunci cand copilul se misca, acestea isi vor schimba locul.

De asemenea, aplica crema cu generozitate. Majoritatea arsurilor apar ca rezultat al expunerii la soare in timpul activitatilor de zi cu zi, nu la plaja. Chiar si in zilele innorate si racoroase de vara, razele UV trec prin plafonul de nori si sunt reflectate de nisip, apa si chiar ciment. Norii si poluarea nu functioneaza ca filtre UV, insa pot da impresia falsa de protectie. Pana la arsurile neasteptate nu mai e decat un pas. Trebuie sa fii foarte atenta, deoarece micutii nu-si dau seama ca ii arde soarele, vremea mai rece si vantul racorindu-le pielea.

Specialistii nu recomanda folosirea cremei in cazul bebelusilor mai mici de 6 luni. De aceea, acestia trebuie feriti neaparat de bataia directa a soarelui cu ajutorul hainutelor, palariutelor cu boruri largi, paravanelor solare si umbrelelor.

Expunerea corecta la soare

Lumina radiata de Soare pe Pamant consista din raze ultraviolet invizibile. Cand acestea ating pielea, provoaca bronzarea ei, arderea ei sau chiar probleme mai grave. De aceea, este foarte important sa-ti protejezi membrii familiei de aceste raze nocive. Mai mult, in functie de zona in care te afli si de altitudine, concentratia razelor UV difera.

Asa ca daca planuiesti o vacanta in zone exotice, ia in considerare faptul ca soarele e cu atat mai puternic cu cat esti mai aproape de Ecuator sau la o altitudine mai mare, unde aerul este mai rar, premitand razelor UV sa treaca prin atmosfera. Asa ca si in rucsacul de munte crema de protective e obligatorie. Deja este bine stiut ca expunerea la soare nu o vara sanatoasa este recomandata intre orele 10 si 16, in acest interval orar sorele fiind cel mai puternic. Ia in considerare si drumul pe care trebuie sa-l parcurgeti din parc sau de la plaja pana acasa.

Chiar daca mergi cu masina, tot este nevoie de protectie pentru ca razele UVA pot trece prin geam – foloseste in acest scop parasolarele speciale pentru geamurile masinii. Asadar, palariuta si bluzita se poarta obligatoriu pana acasa. Pentru ca expunerea la soare sa fie sanatoasa si benefica pentru organism, aceasta trebuie pregatita. Astfel, il vei lasa pe micut sa faca plaja doar 10-15 minute in primele zile, crescand apoi perioada, pentru ca pielea lui sa nu se arda. Odata ce ati ajuns acasa, unge-l pe nazdravan cu o lotiune hidratanta pentru copii.

Iesirea la plimbare pe timpul verii – in parc, la plaja, la iarba verde – inseamna respectarea unor reguli menite sa-l protejeze pe cel mic de razele nocive ale soarelui si de efectele nedorite ale caldurii, astfel incat vara sa insemne pentru pitic sanatate si distractie. Iata cateva sfaturi care sa te ajute sa-l feresti de neplaceri.

Hainutele adecvate

Expunerea prelungita la soare fara protectie adecvata poate cauza arsuri grave la nivelul pielii copilului. Razele ultraviolete ale soarelui sunt cele care fac rau pielii.

Razele UVA patrund mai adanc in piele decat razele UVB, insa ambele sunt rele, avand o contributie importanta in dezvoltarea cancerului de piele. Expunerea la razele UVA si UVB este cumulativa, iar copiii care au suferit arsuri solare risca sa dezvolte melanom malign. Deoarece pielea bebelusilor si a copiilor mici se arde foarte usor, cea mai buna protectie i-o oferi ferindu-l de lumina directa a soarelui.

Asadar, capsorul micutului trebuie acoperit cu o palarioara, care sa-I protejeze fata si urechile si, daca se poate, si ceafa. De asemenea, foloseste paravanul de protectie solara cu care este dotat caruciorul.

Chiar daca micuta ta arata adorabil in rochite fara maneci, din care sa i se vada piciorusele si manutele grasune, rezista tentatiei si imbrac-o cu pantalonasi lungi si o bluzita cu maneca lunga, subtiri, din bumbac, in culori cat mai deschise. O astfel de tinuta este mult mai racoroasa decat una care ar lasa soarele sa o bata direct pe piele.

Ochelarii de soare

Expunerea la soare este la fel de nociva pentru ochi si pleoape ca si pentru piele. Chiar si o zi petrecuta in soare poate avea ca rezultat nedorit arsuri la nivelul corneei. Expunerea cumulativa poate duce la aparitia cataractei mai tarziu in viata. Cel mai bun mod de a proteja ochii copilului il reprezinta ochelarii de soare care, chiar daca-i fac pe micuti sa arate atat de haios, nu sunt nici pe departe un moft.

Asadar, daca prichindelul tau este dispus sa-i poarte, alege o pereche de ochelari care blocheaza complet razele UVA si UVB – trebuie sa scrie pe ei ca ofera protective 100%. Nu toti ochelarii au acelasi nivel de protective impotriva razelor ultraviolete – lentilele inchise la culoare din plastic sau sticla fara filter speciale UV sunt doar de frumusete.

Nu tuturor copiilor le place sa poarte ochelari, mai ales primele cateva dati. Pentru a-l incuraja sa-i poarte, lasa-l pe nazdravan sa-si aleaga modelul. {i nu uita ca micutilor le place sa fie ca oamenii mari. Daca tu si tati purtati ochelari, si el va fi mai dispus sa-i poarte pentru a va urma exemplul. Cu cat incepe sa-I poarte mai devreme, cu atat mai repede acest lucru va deveni un obicei sanatos. Ochelarii trebuie sa se potriveasca cu forma fetei copilului, pentru a nu fi incomozi.

Comments

comments

Lasă un răspuns