
Legatura dintre mama si copil inca de cand acesta este adapostit in pantec se realizeaza prin placenta si cordon ombilical. De aceea, tot ceea ce pe mamica o afecteaza poate avea repercusiuni si asupra bebelusului. Asadar, femeile insarcinate ar trebui sa respecte recomandarea de a merge la medic pentru controlul de rutina lunar. Ecografiile efectuate pe parcursul sarcinii pot detecta din timp anumite anomalii in ceea ce il priveste pe fat.
Pe parcursul dezvoltarii micutului, pot fi urmarite anumite organe, astfel incat sa se observe daca exista anumite nereguli cu unul dintre ele.
La ecografie se pot observa:
- Defecte de tub neural
- Anomalii cardiace, pulmonare, renale, intestinale, ale membrelor, ale organelor genitale
- Nanism
- Hidrocefalie
- Defecte ale inchiderii peretelui abdominal
- Dezvoltarea incorecta a boltei palatine si a buzelor
Prin prelevarea unor probe de lichid amniotic, se pot detecta si anumite infectii, insa fiind o metoda invaziva, aceasta analiza se face doar la recomandarea medicului.
Importante sunt si testele genetice, care pot determina daca exista vreo mutatie genetica ce poate rezulta intr-un sindrom aparut la nastere. Daca se gaseste un diagnostic pozitiv, investigatiile continua cu amniocenteza, insa doar la recomandarea medicului.