
Momentul alăptării a stârnit volume întregi de trăiri şi efuziuni sentimentale despre comunicarea dintre mamă şi copil.
Chiar dacă la început lucrurile decurg mai greu, orice mămică ajunge la concluzia că, în fond, e o simplă problemă de tehnică şi de obişnuinţă.
Dar asta se întâmplă la ceva vreme după naştere. Impactul cu gura copilului care acţionează ca o ventuză te poate speria, obişnuită fiind să consideri sânii mai vulnerabili decât sunt în realitate.
Nu trebuie să uiţi însă că menirea lor este exclusiv de a-ţi hrăni puiul. Iar natura i-a conceput în aşa fel încât să-şi îndeplinească sarcina cu succes. Nu trebuie decât să o ajuţi puţin.
În primul rând, săpunul
De regulă, este recomandat ca, din momentul în care semnele sarcinii sunt vizibile, să ai grijă să foloseşti un săpun emolient şi hidratant sau unul special pentru copii. Astfel, pielea ta rămâne elastică şi adaptabilă.
Creme şi iar creme…
Încă din momentul în care au început să-ţi crească sânii, foloseşte o cremă hidratantă pentru a-ţi hrăni şi ajuta pielea să se întindă fără să se crape şi să nu se formeze vergeturi care, deşi nedureroase, sunt inestetice. Cu atât mai mult cu cât rămâi cu ele, pentru că nu se resorb, deşi sânii revin la mărimea iniţială.
Cu lupa pe mameloane
Vârfurile sânilor, pigmentate, de regulă, mai mult sau mai puţin intens, sunt de fapt tetinele prin care bebe suge laptele. Din luna a 8-a, este recomandat să le acorzi o atenţie mărită, iar când foloseşti o cremă emolientă şi hrănitoare, să masezi mameloanele, ca, încet-încet, să se adapteze la efortul la care vor fi supuse.