
Sanii vor fi tari, grei, plini – o stare care poate sa dureze si doua saptamani. Este ceea ce specialistii numesc „angorjarea sanilor”.
Evacuare eficienta
Din ziua a treia si pana in ziua a sasea dupa nastere, angorjarea sanilor e maxima. Cu cat evacuarea laptelui e mai eficienta, cu atat sanii sunt mai sanatosi.Bebe trebuie alaptat des si tinut in jur de un sfert de ora la fiecare san. Daca nu i-a golit suficient, trebuie sa-i golesti tu. Mai bine manual – pompa mecanica, „de muls”, nu e indicata in primele zile.
Cum procedezi? Cu doua degete, apuci areola (Atentie! Mainile trebuie sa fie curate si unghiile taiate scurt) si exerciti o presiune usoara la nivelul mamelonului. Schimba din cand in cand pozitia degetelor, si nu apasa in acelasi loc. Regula este un minut la un san, unul la celalalt, si tot asa. Un muls eficient dureaza 25 de minute la fiecare san, alternand.
Igiena sanilor este extrem de importanta. Atentie, insa: la nivelul areolei si al mamelonului exista glande care secreta sebum, cu rol lubrifiant si protector. Prin urmare, daca folosesti un sapun alcalin, pielea se sensibilizeaza, apar fisuri.
Spala-te in fiecare dimineata cu apa calduta si sapun. Inainte de alaptare, foloseste insa doar apa calduta, fara sapun. Dupa, aplica in pelicula subtire un unguent cu pantenol. Inainte de masa urmatoare, clateste iar cu apa calduta.
Nu folosi produse care nu se indeparteaza cu apa si pot trece in lapte. Cel mai bine e sa ceri sfatul unui specialist pentru a-ti prescrie unguentul cel mai putin daunator pentru micut.
Mameloane de silicon
Unele mamici au parte de ragade – rani ale sanului. Asta, pentru ca elasticitatea zonei areolare este foarte scazuta. O cauza a ranilor poate fi ca il tii pe bebe prea mult la san (nu stii daca a mancat suficient), sau ca pozitia in care alaptezi e cea corecta. Firesc, micutul va trage de mamelon si apar fisurile.
Mameloanele cu ragade sunt atat de dureroase, incat vei avea greutati serioase in a-ti hrani pruncul. Ceea ce poti face este sa folosesti mameloane de silicon – o extensie necesara si un mod de protectie a mamelonului sensibil.
Durerea poate fi atenuata cu ajutorul unui unguent cu vitamina A sau pantenol, folosit conform prescriptiilor doctorului, astfel incat sa nu afecteze alimentatia bebelusului. Mameloanele cu silicon sunt bune si daca mama are mameloanele ombilicate – dispuse inspre interiorul sanului.
S-ar putea sa ai impresia ca, daca iti masezi sanii, iti vei elibera canalele galactofore blocate. Efectul insa ar putea sa fie contrar: sa-ti provoci singura traumatisme. S-ar putea sa fii tentata sa folosesti alcool metilic sau dezinfectante, pentru a-ti trata o ciuperca sau pentru a-ti „curata” ranile.
Un tratament total interzis: spirtul medicinal, albastrul de metil si orice alt tip de dezinfectant pot trece in laptele copilului. Din acelasi motiv, cremele si unguentele pe care le folosesti in zona pieptului trebuie sa fie doar cele recomandate de medic.
Alarma pentru medic
Lucrurile nu trebuie luate in tragic si nici exagerate. Daca ai dureri persistente, daca observi aparitia unor chisturi de lapte dure si jenante, daca temperatura locala creste (faci febra), e bine sa te vada medicul.
Angorjarea sanilor, ragadele, canalele galactofore blocate, infectiile fungice sunt, iarasi, semnale de alarma de care trebuie sa tii cont. Pentru a depista la timp orice fel de neplaceri, fa-ti un obicei din a-ti palpa sanul cu miscari blande, pentru a vedea daca n-au aparut zone dure (acestea pot fi rezultatul blocarii canalelor galactofore).
Un astfel de „nodul” poate sa dispara daca folosesti, timp de cateva minute, o compresa cu gheata, iar apoi iti golesti sanii. Daca locul ramane dureros sau se inroseste, du-te mai bine la medic.