
In primul rand, prin monitorizarea evolutiei sarcinii cu ajutorul ecografiei in sarcina.
In functie de perioada in care o facem, ea ne ajuta sa aflam informatii pretioase despre bebelusul nostru (daca exista vreo anomalie, daca totul decurge bine etc.). De aceea, am stat de vorba cu specialistii de la MEDAS Feminis pentru a afla mai multe despre ecografia in sarcina, despre tipurile ei si despre scopurile pentru care sunt realizate.
Ecografia in sarcina este o procedura inofensiva, care nu afecteaza nici mama si nici fatul si, de aceea, se poate repeta oricand pe perioada sarcinii. Mai precis, aceasta ecografie este o investigatie medicala care foloseste unde sonore de inalta frecventa (adica ultrasunete). Sonda/ traductorul emite unde sonore care reflecta structurile din corpul uman, inclusiv copilul; aceste unde sunt transformate de ecograf in imagini, vizibile pe ecran.
Ecografia obstetricala foloseste mai multe moduri ecografice:
● mod conventional 2D – care permite studiul organelor interne
● Doppler color si spectral, Power Doppler – pentru studiul vaselor de sange si al inimii
● modurile 3D si 4D – pentru examinarea suprafetelor
● moduri ecografice speciale – STIC, TUI, OmniView etc., cu care sunt dotate ecografele de ultima generatie.
In sarcina sunt recomandate mai multe ecografii, la anumite varste ale sarcinii, care au scopuri medicale bine definite.
In trimestrul I sunt recomandate doua tipuri de ecografii:
• ecografia pentru diagnostic de sarcina (sub 9 saptamani)
• si cea de morfolo¬gie fetala de trimestrul I (intre a 11-a si a 13-a saptamana + 6 zile, varsta optima fiind de 12 saptamani). Aceasta se asociaza cu bitestul (sau cu screening-ul biochimic, cum e cunoscut) pentru aprecierea riscului de anomalii cromozomiale.
Aceste ecografii stabilesc varsta sarcinii si data probabila a nasterii, localizeaza sarcina (intrauterin, extrauterin), depisteaza sarcinile multiple, identifica structurile fetale, confirma viabilitatea sarcinii si permit examinarea uterului si a altor structuri pelvine. In anumite situatii, aceste ecografii identifica sau sugereaza prezenta unor anomalii fetale.
In trimestrul II este recomandata cea mai importanta ecografie de sarcina, ecografia de morfologie fetala de trimestrul II – intre 20 si 24 de saptamani, ideal la 22 de saptamani. Ea permite examinarea structurilor fetale si depistarea unor eventuale anomalii, monitorizarea cresterii fetale, examinarea vascularizatiei fetale, ombilicale, materne, observarea miscarilor si activitatii fetale sau examinarea placentei si verificarea cantitatii de lichid amniotic. In plus, acest tip de ecografie identifica sexul fetal, permite masurarea lungimii colului si asistarea unor teste prenatale (amniocenteza).
In trimestrul III se practica ecografia de morfologie fetala de trimestrul III, intre saptamanile 30 si 34, ideal la 32 de saptamani. Aceasta repeta, practic, pasii urmariti de ecografia de trimestrul II, cu care se completeaza. In plus, ea aduce informatii importante pentru apropierea nasterii, prin: monitorizarea cresterii fetale, determinarea pozitiei fatului, verificarea cantitatii de lichid amniotic, evaluarea pozitiei finale a placentei si a maturitatii ei sau prin evaluarea starii de bine fetale (depistarea precoce a semnelor de suferinta fetala).