Esti aici
Femeia.ro > Promo > Cum scapi de dureri in timpul sarcinii

Cum scapi de dureri in timpul sarcinii

Cresterea rapida in greutate iti solicita din ce in ce mai mult spatele. De aceea noi iti propunem cateva recomandari:

Exercitiile fizice, bune atat pentru mama cat si pentru copil. Rapoarte incurajatoare sugereaza ca exercitiile fizice au un risc minim pentru mama si copil, facilitand chiar si nasterea
Intinderi pentru calmarea spatelui. Studiile arata ca flexibilitatea castigata in timpul sarcinii dureaza si dupa nastere, iar femeile care sunt flexibile in timpul primei sarcini au mai putine probleme cu extinderea articulara la urmatoarele. Intinderea activ-izolata poate fi antrenamentul perfect pentru a calma un spate cu probleme si a face exercitii usoare.

Evita baile fierbinti. Oricat de tentant ar fi sa faci o baie fierbinte pentru relaxarea spatelui, baile fiebinti sunt periculoase pentru viitoarele mame. Supraincalzirea corpului poate dauna micutului, iar tu risti sa te deshidratezi. Nu uita ca organismul elima caldura prin transpiratie chiae si scufundat in apa. Daca senzatie de caldura te ajuta totusi sa te simti mai bine, foloseste o perna electrica (cu permisiunea medicului) sau mai multe randuri de haine.

Detensionarea spatelui. Pe langa exercitiile fizice, exista si alte lucruri pe care le poti face pentru a calma durerile de spate in timpul sarcinii:

  • Foloseste pantofi cu toc jos (dar nu fara toc), cu o buna sustinere a boltii piciorului
  • Intotdeauna cere ajutorul la ridicarea sau mutarea obiectelor grele
  • Cand stai in picioare perioade lungi de timp, sprijina cate un picior pe o cutie sau un scaunel
  • Daca patul este prea moale, poti pune o scandura intre saltea si scheletul patului
  • Nu te apleca din talie pentru a ridica lucruri. Indoaie genunchii pastrand spatele drept
  • Foloseste un scaun cu spatar confortabil sau o perna in spatele zonei lombare
  • Incearca sa dormi pe o parte cu una sau doua perne intre picioare pentru sprijin
  • Incalzeste sau raceste zona dureroasa cu acordul doctorului si maseaza-o.

Daca durerea de spate continua

Cele mai indicate solutii pentru viitoarele mamici sunt cele de uz extern. O centura pentru sarcina poate ajuta la sustinerea greutatii abdominale si detensioneaza putin spatele. Tot pentru spate, ideal este folosirea dispozitivului medical Kosmodisk care se aplica direct pe discurile coloanei vertebrale. Prin efectul sau de masaj, Kosmodisk detensioneaza si incalzeste coloana si zona lombara si alina durerile. Mai poti incerca o reteta de analgezice sigure pentru femei insarcinate sau odihna la pat si terapie fizica de specialitate.

Daca durerile continua sau se agraveaza, fara a reactiona la incercarile simple de a le controla, consulta imediat un doctor. Durerile de spate pot fi provocate si de un travaliu prematur sau de alte probleme ce nu sunt legate de spate si care au nevoie de o atentie imediata.

Peste jumatate dintre femeile insarcinate sufera de asta. Sarcina este un miracol complex, uimitor, dar poate fi foarte dificila. De ce e durerea lombara o problema? Si mai important, cum scapam de aceasta?

Exista numeroase cauze. Cercetatorii din medicina sportiva ne spun ca durerile de spate se impart in 3 categorii, fiecare cu propria origine.

1. Durerea articulatiei sacroiliace

Acest tip de durere incepe in osul sacru, unde coloana intalneste pelvisul in zona lombara. Nivelul hormonului relaxina creste, semnalandu-i pelvisului sa se deschida pentru a sustine un uter in expasiune si pentru a permite trecerea copilului in siguranta printre structurile scheletice. Ligamentele se relaxeaza pentru a deschide simfiza pubiana, mica "deschidere" din fata osului pubian, largind osul sacru.

Pana in saptamana a 14-a, cand nivelul de relaxina ajunge la maximum, se produc modificari semnificative. Oasele si tesutul conjunctiv, care sunt de obicei foarte stabile, se intind, ceea ce poate fi foarte dureros. Desi durerea pare a fi in zona sacrala, poate radia prin fese, catre coapse, pana la mijlocul gambelor. Dintre toate durerile lombare, durerea articulatiei sacroiliace poate dura cel mai mult, chiar si cateva luni dupa nastere.

2. Durerea lombara

O durere nespecifica in zona lombara poate avea originea in oase, ligamente, muschi si tendoane. Durera sporeste adesea cand mama ridica ceva sau sta asezata prea mult. In timpul sarcinii poate avea numeroase cauze: cresterea rapida in greutate, un uter marit care schimba pozitia organelor si modifica centrul de greutate, tesuturi care se intind pentru a permite expansiunea. Efectul este durerea.

3. Durerea nocturna

Aceasta durere este adesea descrisa ca o crampa care apare brusc noaptea la unele femei insarcinate. La unele persoane apare singura, la altele insotita de o durere sacroiliaca sau lombara. Sursa acestei dureri nu este clar inteleasa, dar exista cateva teorii. Una dintre ele este ca durerea nocturna este rezultatul unei oboseli acute acumulate dupa o zi grea de purtat sarcina. Se recomanda o noapte buna de somn si relaxare pentru indepartarea durerilor (care insa pot reveni in noaptea urmatoare).

Comments

comments

Lasă un răspuns