
Descoperă patru schimbări care au loc în organismul tău în timpul sarcinii, acestea reprezentând o modalitate a corpului tău de a se pregăti pentru naştere.
Pregătiri pentru naştere
Relaxina acţionează
Dacă suferi de dureri pelviene în sarcină, poţi să apelezi la fizioterapie sau, pentru prevenire, să faci exerciţii de întărire a musculaturii bazinului, recomandate de medicul specialist. Acestea sunt determinate de relaxină, un hormon care permite ligamentelor să se relaxeze pentru a face mai mult loc copilului, fiind o modalitate naturală a corpului tău pentru a se pregăti pentru naştere. Aşa se face că articulaţiile vor fi mult mai mobile, de aici şi până la apariţia durerilor fiind doar un pas.
Corpul se adaptează dimensiunii lui bebe
Doctorii spun că faptul că eşti minionă nu înseamnă, din start, probleme la naştere, deoarece, în general, mărimea bebeluşului se potriveşte cu constituţia mamei. Corpul tău se pregăteşte, şi de această dată, pentru naştere ştiind să se adapteze dimensiunii bebeluşului. Mai mult, ligamentele bazinului sunt suficient de elastice ca să-i facă loc, iar capul micuţului, cu oase maleabile, se adaptează perfect “tunelului” prin care va ieşi la lumină.
Endorfine contra durerii
Ai rezistenţă scăzută la durere? În travaliu, organismul îţi vine în ajutor cu un hormon numit endorfină. Când intri în travaliu şi durerile devin tot mai puternice, organismul tău găseşte o cale naturală de apărare: eliberează endorfine, hormoni naturali care dau o stare de bine şi calmează. Ai să fii chiar tu surprinsă cât de bine poţi face faţă durerii.
Corpul face faţă unei naşteri vaginale după o cezariană
Naştere vaginală după cezariană? Iată că nu este exclus! Principala ta temere este că cicatricea de la naşterea anterioară s-ar putea “rupe”. Ei bine, poţi să stai liniştită, specialiştii susţin că acest risc este de sub 1%.