
Din momentul internarii si pana la nastere, trebuie sa afli toate amanuntele legate de ceea ce urmeaza sa ti se intample, precum si pasii pe care trebuie sa-i parcurgi. Pregatirea pentru nastere are atat un rol practic, cat si unul emotional, in sensul ca te va ajuta sa te simti mai relaxata si sigura pe tine. A intra nepregatita in aceasta experienta este o nebunie pentru femeia secolului nostrum, indifferent daca nasterea urmeaza sa aiba loc intr-o maternitate din sistemul sanitar de stat sau privat.
Daca sarcina a decurs absolut normal si nu au aparut complicatii, medicii recomanda nasterea pe cale vaginala, care necesita etape pregatitoare destul de simple, dar foarte importante:
Esti pusa la regim
La nasterea normala se foloseste anestezie, ai voie sa mananci foarte putin si foarte usor in dimineata zilei programate pentru nastere, dar numai daca simti ca iti este foarte foame. Este contraindicat sa-ti umfli burta cu mancare, deci personalul din spital va avea grija, spre binele tau, sa cam faci foamea inainte de nastere.
Prevenirea durerilor
Se face prin anestezie epidurala, care elimina disconfortul, te ajuta sa te relaxezi si-ti asigura o dilatare mai rapida. Administrarea substantei anesteziante isi face efectul cam in 30 de minute.
Epilarea
Premergator nasterii, zona pubiana va fi complet rasa, apoi aceasta si cea abdominala vor fi spalate bine cu un sapun antibacterian. Daca te-ai epilat singura, asistentele vor verifica totusi daca procedura a fost efectuata corect si complet si, in caz ca este necesar, vor face ultimele retusuri.
Clisma
E o procedura nesuferita, insa estrem de utila, pentru ca ajuta la igienizare si la declansarea travaliului. Scapi de ea numai daca ti s-au rupt membranele si clisma nu mai poate fi facuta, deoarece exista risc de infectie. Dupa clisma, vei fi condusa la dus, unde vei fi spalata cu betadina (un soi de iod).
Reguli inainte de cezariana:
Daca impreuna cu medicul ai stabilit ca nasterea va avea loc prin cezariana, afla ca majoritatea operatiilor de acest tip sunt practicate cu anestezie epidurala sau spinala folosita la reducerea senzatiilor in zona abdominala. In acest mod nu te doare nimic, dar esti perfect constienta in momentul-miracol al nasterii copilului tau. In situatii de urgenta se va folosi insa anestezia generala.
Ce trebuie sa stii:
- Inainte de nasterea prin operatie cezariana nu se mananca nimic dimineata si nu se bea. Regula e cu atat mai stricta daca interventia se face cu anestezie totala.
- Si inainte de cezariana vei fi complet raza in zona pubiana, de la buric pana la anus. Inclusiv pufuletul de pe toata burta va fi indepartat, pentru ca nu ai voie sa ai niciun fir de par in zona inciziei.
- Clisma nu este absolute obligatorie inainte de operatia cezariana.
- Este posibil sa primesti antibiotice pentru a preveni eventualele infectii ce pot aparea dupa nastere.
- Inainte, in timpul si dupa operatia cezariana iti vor fi monitorizate strict tensiunea arteriala, ritmul si frecventa cardiaca, precum si saturatia oxigenului din sange.
In grija ta:
Nu uita acasa actul de identitate, analizele din timpul sarcinii si alte documente ce tin de istoricul tau medical. Sigur iti vor fi necesare!