Esti aici
Femeia.ro > Promo > Cum te protejezi dupa nastere?

Cum te protejezi dupa nastere?

In primele 14 zile de la inceperea contraceptiei este necesara folosirea unui mijloc contraceptiv suplimentar (diafragma, prezervativ). Administrarea altor medicamente (barbiturice, fenitoina, fenilbutazona, tetraciclina, ampicilina), voma si diareea scad eficacitatea contraceptivelor orale.

Principalul motiv pentru intreruperea acestui tratament il constituie tulburarile de ciclu menstrual, tulburari ce variaza de la menstre bogate, frecvente, neregulate, pana la amenoree. Ca efecte secundare pot sa apara cresterea in greutate, greata, durerile de cap, edemele, disfunctia hepatica, instabilitatea emotionala.

Ce iei cand nu alaptezi?

Pentru ca nu alaptezi, risti si mai mult sa ramai gravida. Poti opta fie pentru preparate progestative orale, fie pentru estroprogestative combinate.

  • CE ESTE pilula contraceptiva estroprogestativa combinata? Ea contine derivati atat de progesteron, cat si de estrogeni (Diane, Femovan, Marvelon, Microgynon, Ovidon, Yermonil, Trinovum, Triquitar). Se incepe tratamentul din prima zi a ciclului menstrual si se continua 21 de zile; urmatoarele sapte zile nu se administreaza nimic, pentru a induce menstruatia. Pentru mentinerea reflexului format de a lua pilula contraceptiva, unele pachete contin pastile fara hormoni pentru aceste sapte zile.
  • CUM ACTIONEAZA? Atat derivatii estrogenici, cat si cei progesteronici inhiba ovulatia. In plus, progestativele determina ingrosarea mucusului la nivelul cervixului si, totodata, nu permit estrogenilor sa pregateasca mucoasa uterina pentru implantarea blastocistului.
  • AVANTAJE: Contraceptia orala estroprogesteronica corect folosita previne sarcina nedorita in proportie de 99,9%, fiind cea mai eficienta metoda contraceptiva reversibila. Reduce sangerarea din timpul menstruatiei si previne durerea asociata acesteia. Fertilitatea revine de indata ce se intrerupe administrarea.
  • DEZAVANTAJE: Numai medicul hotaraste care pilula contraceptiva (progestativa sau combinata) ti se potriveste, si pentru asta trebuie sa te supui unui examen medical amanuntit. Pilulele contraceptive combinate sunt contraindicate in sarcina (estrogenul avand efect virilizant asupra fatului de sex feminin), la femeile fumatoare si in varsta de peste 35 de ani, datorita riscului crescut al complicatiilor estrogen-dependente (tromboflebita, accidente vasculare coronariene si cerebrale, hipertensiune arteriala marcata, cancer hepatic).

ALTE OPTIUNI: Prezervativul, diafragma, planning familial natural.

  • CE ESTE? E un mijloc contraceptiv local, de unica folosinta, avand forma unui saculet din latex, care imbraca penisul inaintea actului sexual.
  • CUM ACTIONEAZA? Latexul este impermeabil la aer, apa si microorganisme, functionand ca o bariera.
  • AVANTAJE: Eficienta ridicata daca se foloseste la fiecare act sexual.
  • Lipsa efectelor secundare. Protectia impotriva bolilor venerice (gonoree, sifilis, HIV etc.).
  • DEZAVANTAJE: Necesita premeditarea actului sexual (trebuie sa il procuri din timp si sa il porti cu tine). Si, nu in ultimul rand, calitatea actului sexual este modificata.

Buretii vaginali – doar cand nu se poate altfel

  • CE ESTE BURETELE VAGINAL? O bariera din poliuretan impregnat cu o substanta spermicida (1 g de nonoxylon 9) care se introduce in vagin inaintea actului sexual.
  • CUM ACTIONEAZA? Acesti bureti elibereaza substanta spermicida, absorb sperma si blocheaza accesul acesteia in canalul cervical.
  • AVANTAJE: Este eficient. Actioneaza 24 de ore, indiferent de numarul actelor sexuale.
  • DEZAVANTAJE: Necesita premeditarea actului sexual (trebuie sa il procuri din timp si sa il porti cu tine). Poate aparea sindromul socului toxic (debut brusc, febra inalta, voma, diaree, urticarie), determinat (clasic) de toxinele produse de Stafilococul Auriu.

  • CE ESTE? Are forma unei diafragme concave din latex, cu diametrul de 50-105 mm. Marginea (buza) diafragmei este formata dintr-un arc metalic acoperit cu latex. Se introduce in vagin inaintea fiecarui act sexual, acoperind cervixul.
  • CUM ACTIONEAZA? Este o bariera care previne patrunderea spermatozoizilor prin canalul cervical. De asemenea, poate fi suportul unor substante spermicide (vezi mai jos). Se lasa sase ore. Un nou act sexual in acest interval necesita reintroducerea altor substante spermicide.
  • AVANTAJE: Eficienta. Permite multiple utilizari. Practic, n-are efecte secundare. Protejeaza impotriva afectiunilor inflamatorii pelviene (anexita, salpingita etc.).
  • DEZAVANTAJE: Necesita premeditarea actului sexual (trebuie sa o procuri din timp si sa o porti la tine). S-a observat o crestere a frecventei infectiilor tractului urinar, probabil datorita presiunii pe care diafragma o exercita pe uretra feminina.

Nu te ingrijora! Exista o sumedenie de solutii care sa te tina departe de aceasta perspectiva.

Alaptezi la trei patru ore, dormi pe apucate, viata ta este un adevarat haos. Ai luat in greutate mult mai mult decat credeai. Travaliul a fost lung si dificil. Ultimul lucru la care te gandesti acum este sexul, de care nu crezi ca vei mai fi atrasa vreodata. Te inseli! Foarte curand, somnul isi va restabili ritmul, libidoul va reveni rapid normal, poate mult mai repede decat te-ai astepta. Si atunci trebuie sa inveti sa te protejezi.

Ce iei cand alaptezi?

Daca vrei sa-ti alaptezi odorul, dar nu vrei sa ramai insarcinata cel putin un an de zile, cea mai buna alegere ar fi preparatele contraceptive orale care contin doar un progestativ, cunoscute sub denumirea de "mini-pilule".

  • CE ESTE o astfel de pilula? Ea contine un derivat de progesteron si trebuie luata cu sfintenie la aceeasi ora, in fiecare zi (preferabil la inceputul serii). Se incepe din prima zi a ciclului menstrual sau, daca alaptezi, din a 21-a zi de la nastere.
  • CUM ACTIONEAZA? Creste vascozitatea mucusului de la nivelul canalului cervical, impiedicand spermatozoizii sa patrunda in uter. Determina o subtiere a mucoasei uterine, prevenind astfel implantarea embrionului. La unele femei previne ovulatia.
  • AVANTAJE: Studiile efectuate au aratat ca sunt inofensive pentru nou-nascut si nu inhiba lactatia. Sunt preferabile in cazul femeilor peste 35 de ani, fumatoare, pentru care administrarea preparatelor contraceptive combinate (derivati de progesteron si estrogeni) ar creste riscul complicatiilor estrogen-dependente.
  • DEZAVANTAJE: Este destul de greu sa iei pastila in fiecare zi, la aceeasi ora sau intr-un interval de maximum trei ore, in conditiile in care alaptezi la fiecare trei-patru ore si somnul iti este total dezordonat. Daca uiti s-o iei intr-o zi sau daca ratezi intervalul de trei ore, nu este nici o tragedie. Urmatoarea zi, continua la aceeasi ora, insa 48 de ore nu faci dragoste neprotejata.

Comments

comments

Lasă un răspuns