
In acelasi timp, cele mai multe mamici si-ar dori sa nu se ingrase, asa ca ar trebui sa te consideri o norocoasa. Este adevarat ca procesul de ingrasare atunci cand astepti un copil este unul normal si sanatos, dar daca nu se intampla, nu trebuie sa te panichezi. Nu inseamna neaparat ca este ceva in neregula cu tine.
Majoritatea femeilor acumuleaza in medie intre 11 si 15 kilograme. Acest lucru se intampla insa pe parcursul celor noua luni de sarcina treptat. Este chiar un semnal de alarma daca acumularea de kilograme se face intr-un ritm rapid inca de la inceput, acest lucru reprezentand o posibila retinere de apa.
Daca in primul trimestru, femeile insarcinate se ingrasa extrem de putin, in perioada urmatoare incep sa ia in greutate cam 500 de grame pe saptamana. Toate aceste kilograme se impart intre fat, placenta, lichid amniotic, sange si tesut mamar.
Daca nu iei deloc in greutate sau abia daca sesizezi vreo schimbare la cantar, poti merge la un consult medical pentru a fi sigura ca nu este vorbade o problema medicala. Exista intr-adevar cazuri cand acest lucru poate duce la o sarcina dificila, nastere prematura sau greutate mica a copilului la nastere. Pana atunci insa, cauzele pot fi diverse si situatia se poate remedia.
O cauza ar putea fi oboseala extrema si greturile matinale, care te pot extenua cu adevarat. Cazurile sunt destul de rare, insa aceste manifestari pot duce nu doar la absenta ingrasarii, ci chiar la pierderea unor kilograme. Medicul va tine situatia sub control si iti va supraveghea evolutia, insa de cele mai multe ori se intampla ca femeile sa recupereze acumularea greutatii in al doilea trimestru de sarcina.
Totodata, unele femei au un metabolism aparte, care le impiedica in general sa ia in greutate, iar mentinerea in forma cu ajutorul exercitiilor le va face sa nu se ingrase nici in timpul sarcinii. In acest caz, este recomandat s-o lasi mai usor cu sportul. Nu trebuie sa renunti la activitatile fizice, insa ai putea nici sa nu exagerezi.
Varianta cea mai frecventa este insa aceea a alimentatiei defectuoase. Multe femei gravide nu asimileaza necesarul de proteine si nutrienti. Recomandarea ar fi sa consume cat mai multe sucuri naturale, iaurturi si alte tipuri de lactate si chiar sa faca o vizita la nutritionist pentru o alimentatie corecta si sanatoasa.
In plus, in primele luni de sarcina, cand greturile sunt frecvente, nu trebuie sa refuzi sa mananci, doar sa te alimentezi putin si des, in loc de mese imbelsugate o data sau de doua ori pe zi. Nu sari peste micul dejun sub nicio forma.