
Micul tău școlar nu reușește să se concentreze la teme și nu știi cum ai putea să-l ajuți? Există câteva explicații pentru dificultățile cu care se confruntă.
Subiectul temelor pentru acasă a fost de-a lungul timpului dezbătut din mai multe perspective, însă copiii au în continuarea un volum mare de lecții și exerciții pentru acasă, iar adesea nu reușesc să se concentreze pentru a le face pe toate. Iată care ar putea fi motivele pentru care cel mic are probleme în a-și menține atenția asupra temelor:
- Nu are parte de un mediu potrivit pentru studiu
Este foarte important ca școlarii să aibă parte de un mediu propice pentru studiu. Asta înseamnă lumina potrivită, preferabil naturală, dar și o cameră amenajată astfel încât să nu fie aglomerație, lucruri împrăștiate peste tot sau dezordine.
Este esențială și masa de lucru pe care o folosește, iar dacă lucrează la computer, unul dintre aceste birouri pentru calculator se poate dovedi a fi cea mai potrivită alegere pentru ca cel mic să aibă o poziție corectă și lucrurile bine organizate pe masa de lucru. Totodată, un birou doar al lui este absolut indispensabil pentru ca un școlar să-și facă temele și să se poată concentra bine.
Masa din bucătărie, măsuța de cafea din living sau scrisul pe genunchi din canapea nu reprezintă condițiile potrivite pentru ca un copil să-și facă temele și să internalizeze informațiile cu care are de-a face.
- Prea multe elemente care îi distrag atenția
Pentru ca școlarii să-și poate face temele, ei au nevoie de liniște și cât mai puține elemente care să le distragă atenția. Așadar, copiii nu trebuie să-și facă temele cu televizorul pornit, în bucătărie în timp ce tu gătești sau în living în timp ce restul familiei se ocupă de diverse alte treburi și membrii familiei se perindă pe lângă el.
Totodată, copiii nu trebuie să-și facă temele cu părinți, bunici sau frați mai mari, decât dacă au dificultăți. Și noi, ca adulți, avem dificultăți de concentrare când cineva se uită la ce lucrăm, așa că nu e de mirare că un copil nu se poate concentra. Lasă-l să lucreze singur la început și doar verifică la final sau atunci când îți solicită el ajutorul.
- Este obosit
Dacă este obosit, copilul pur și simplu nu poate da randament. Este absolut firesc ca după mai multe ore de școală, copilul să nu poată să se concentreze asupra temelor. Acordă-i o pauză și nu îl obliga să-și facă temele imediat ce a ajuns acasă. Mai important este și ca cel mic să doarmă suficient de mult noaptea și mintea lui să fie odihnită. Un școlar în clasele primare are nevoie de circa 10 ore de somn pe noapte și trebuie să te asiguri că are parte de ele.
- Temele nu reprezinta o provocare sau, din contră, sunt o provocare prea mare pentru el
Dacă are dificultăți, e cazul să acorzi mai multă atenție felului în care lucrează. S-ar putea să descoperi că este plictisit sau că pur și simplu temele sunt prea grele pentru el și nu a înțeles noțiunile din clasă. Odată ce descoperi că este depășit de situație sau că este plictisit, poți discuta cu învățătoarea sau dirigintele pentru a găsi o soluție.
În final, nu uita că un copil are nevoie și de timp pentru el, așa că nu trebuie să-l suprasoliciți cu prea multe activități. Analizează-i timpul și nu îi încărca ziua prea mult, deoarece și copiii se pot simți stresați, caz în care nu mai dau deloc randament.
Sursa foto: Jack Frog/Shutterstock