
Oricat de tentata ai fi sa te repezi sub dus sau sa dai fuga la bazin, sa te racoresti, nu o face. Vasoconstrictia brusca cauzata de apa rece poate duce la avort spontan sau nastere prematura. Si apoi, ideea ca-ti va fi mai bine dupa un dus rece si o cana de limonada cu gheata este o iluzie. Pe moment, te racoresti, apoi insa te incalzesti mai tare si transpiri mai abundent. Un dus caldut (indicat ar fi de doua-trei ori pe zi) si un ceai baut la temperatura camerei te vor ajuta mai mult. Si fara nici un risc pentru copil.
4. Alege-ti cu grija hainele!
Permise: bumbac, in, amestecuri de fibre naturale, panza topita. Strict interzise: polistiren, lycra, materiale sintetice de orice fel. De ce? Pentru ca vrei haine prin care aerul circula, nu ambalaje de plastic in care sa te coci. Renunta la culorile inchise, care atrag caldura si poarta nuante de safari, bejuri nisipii. Hainele trebuie sa fie largi, comode, sa nu se frece de piele. Cumpara-ti numai lenjerie de corp din bumbac 100 %; sutienul nu trebuie sa aiba cusaturi duble, mai ales pe cupa, si nu trebuie sa te jeneze nici o secunda, pentru ca in combinatie cu transpiratia poate provoca iritatii.
5. Picioarele tale duc greul
La propriu. De aceea trebuie sa le protejezi. Sandalele usoare, din piele, cu barete cat mai putine, ca si espadrilele usoare din panza lasa talpile sa respire, iar o pudra de talc mentolata le racoreste. De cate ori iti simti picioarele obosite sau umflate, foloseste o crema pentru gambe (se gasesc numeroase variante, cu aloe, menta, piper, scortisoara sau rozmarin), cu care le masezi usor, apoi sprijina-le pe perne, mai sus decat nivelul inimii.
Acum nu e momentul sa experimentezi, de aceea vei folosi in continuare produsele cosmetice si de ingrijire cu care te-ai obisnuit. Renunta totusi la fardurile care incarca porii (acum deschisi din cauza caldurii si transpiratiei), cum sunt fondul de ten si pudra. Alege creme hidratante, nu emoliente (diferenta este ca sunt pe baza de apa, nu de uleiuri si se absorb mai usor), obligatoriu cu factor de protectie solara mare, 16 sau chiar mai mult. Chiar daca nu te-ai machiat, demachiaza-te de cate ori vii de afara si, obligatoriu, seara; vei fi uimita cat praf si cate impuritati se aduna pe fata ta.
7. Unde fugi de caldura?
Paradoxal, nicaieri. Oricat te-ar tenta ideea unui concediu, in aceasta perioada esti cel mai in siguranta acasa. Trage draperiile, da drumul la aerul conditionat, asaza-te comod intr-un fotoliu, inconjurata de sticle si pahare cu apa, suc, ceai, si asteapta sa treaca vara. Daca insa tii neaparat sa pleci din oras, alege o destinatie apropiata. Zonele de deal sunt cele mai potrivite. E important sa tii legatura cu medicul tau si sa poti ajunge in timp util la un spital.
Totodata, din cauza caldurii, mama se poate deshidrata, ceea ce inseamna ca tensiunea arteriala scade. Rezultatul: ameteala, oboseala accentuata si chiar stari de lesin. Vasodilatatia si hipotensiunea fac ca nici copilul sa nu o duca foarte bine, deoarece placenta nu mai este irigata suficient.
1. Primul ajutor pe canicula: cat mai multe lichide!
Principalul pericol este deshidratarea, deoarece transpiri abundent. De aceea este foarte important sa bei mai multe lichide: apa minerala, ceaiuri caldute, sucuri de fructe; astfel recuperezi din substantele minerale care se pierd prin transpiratie, dar si vitamina C si glucidele esentiale pentru dezvoltarea fatului.
2. Ai grija ce mananci!
Cum sangele tau este ocupat sa indeplineasca rolul de ventilator al corpului, nu e bine sa ii dai mai mult de lucru cu digestia. Mananca putin, des si alimente bogate in nutrienti: lactate, oua, salate de legume, supe, carne fripta, multe fructe. Profita de ceea ce vara iti pune la dispozitie si evita mancarurile gatite, grase, cum sunt sosurile cu faina, mezelurile, afumaturile.