
Multor cupluri li se intampla sa treaca prin momente dificile odata cu aparitia unui copil in vietile lor. Trecerea de la tabieturile cu care erati obisnuiti la un stil de viata total nou, epuizant si solicitant, poate pune presiune pe umerii oricarui mariaj. Mai ales daca implicarea in ingrijirea celui mic vine dintr-o singura parte, si anume a mamei.
De ce te enerveaza?
Fie ca e vorba de felul cum sta rasturnat in canapea cand tu, nedormita si nemancata, faci eforturi disperate sa-l adormi pe cel mic, fie ca are pretentii sau tocmai acum face mofturi la mancare, toate astea te scot din sarite in ultima vreme. Nu-ti aduci aminte de cand n-ai mai dormit cinci ore legate sau de cand n-ai mai mancat normal, trei mese pe zi, iar faptul ca el are timp si de alte lucruri te aduce la limita suportabilitatii. Problema e ca aceste tensiuni nervoase isi pun amprenta pe linistea ta interioara si, mai ales, pe alaptat. Pentru a-ti hrani natural copilul, ai nevoie sa fii calma, linistita si odihnita.
Scurt si la obiect
Inainte de a te apuca sa arunci cu lucruri prin casa si cu vorbe grele pentru care-ti va parea rau la un moment dat, respira adanc de cateva ori si evalueaza situatia.
Vei fi surprinsa sa constati ca el nu s-a schimbat deloc. Este aceeasi persoana, poate doar un pic prea putin implicata in noile voastre indatoriri. Dar si inainte isi lasa hainele aruncate, stramba din nas la cine stie ce fel de mancare sau i se parea mai important sa se uite la televizor decat sa te ajute la curatenie.
Rezolvarea acestor probleme sta in comunicare. Vorbeste despre nevoile tale, despre cum ar trebui sa fie el si despre cat de mult ajutor ai nevoie acum. Daca nici dupa ce el isi imbunatateste atitudinea, lucrurile nu se schimba in ceea ce te priveste, iata cateva lucruri pe care trebuie sa le iei in considerare.
- ODIHNESTE-TE. Ai foarte multe pe cap, indatoriri legate de casa, curatenie, calcat, spalat, dar in primele doua luni dupa nastere, cel mai important e sa te odihnesti atunci cand doarme cel mic. Altfel, iti vei deregla ritmul biologic, vei fi tot mai nervoasa si epuizata. Daca nu are cine sa te ajute si nu ai cu cine lasa copilul, macar la treburile casei implica-l pe sotul tau. Nu ignora aceste aspecte, pentru ca sunt foarte importante pentru sanatatea voastra si a cuplului.
- HIDRATEAZA-TE. Este recomandat sa bei multe lichide, mai ales in timpul alaptarii. In plus, in aceasta perioada, deshidratarea poate duce la aparitia unei stari de iritabilitate si anxietate. Tine intotdeauna un pahar cu apa langa tine atunci cand il alaptezi pe cel mic.
- AI GRIJA LA DIETA. Nu conteaza ca nu mai esti insarcinata, trebuie sa fii in continuare atenta la alimentatia ta. Din dieta zilnica nu trebuie sa lipseasca proteinele, alimentele bogate in calciu si vitamine. Pentru gustari, alege migdalele si nucile, esentiale pentru o dieta sanatoasa.
Starea de nervozitate a mamei se transmite imediat celui mic. Bebelusul este agitat, plange si nu doarme daca mama lui e nervoasa si are ganduri negre.
Cand e cazul sa te ingrijorezi?
Nu e cazul sa ajungi la separarea de sotul tau sau la cine stie ce depresie puternica pentru a-i spune doctorului ce te framanta. Daca nervii si frustrarea nu dispar in cateva saptamani, vizita la medic devine urgenta. Poti incepe cu cel de familie, care va sti sigur despre ce este vorba. Nu uita: daca tu nu ai grija de tine si de nevoile tale, nu poti astepta minuni din partea celorlalti, mult prea ocupati pentru a fi atenti la tristetile tale.