Esti aici
Femeia.ro > Promo > De ce trebuie sa-i citesti copilului

De ce trebuie sa-i citesti copilului

Culoare, sunet, cuvant
Astazi, nou-nascutii sunt crescuti in ritmul trepidant in care traiesc parintii. Ii vezi in cele mai neobisnuite locuri, iesindu-le capsorul din rucsacul mamei, asezati mai mult sau mai putin confortabil in carucioare cu forme si culori ultraciudate, zdruncinati in scaunele automobilelor. Rezultatul nu poate fi decat unul singur: micutii isi fixeaza privirea mirata asupra lumii cu mult mai devreme, vad din primele zile culorile tari ale vietii, capteaza mai repede sunetele si mirosurile care ii invaluie. Totul le stimuleaza neuronii, iar tu trebuie sa stii cum iti ajuti copilul sa dea sens si coerenta acestor fragmente de lume.

Bebe intelege ce-i spui
Asadar, vorbeste-i, fa-l sa-ti auda vocea, sa o recunoasca, daruieste-i momente de bucurie si de joaca. Din toate acestea, el va invata, va exersa mirosuri, culori, sunete. Sa nu crezi ca e putin. E un pas urias, care ii da micutului tau cheia portilor urmatoare. Pana la un an, va invata o multime de cuvinte, va sti sa-ti arate obiecte si persoane cunoscute, isi va putea exterioriza supararea, veselia, placerea, teama. Cand, in sfarsit, le face pe toate acestea, poti sa incepi o etapa noua si foarte importanta, a „povestilor” pe care nu le va uita niciodata, a eroilor pe care va incerca sa-i depaseasca, a intamplarilor minunate pe care numai acum le poate trai cu atata intensitate.

Descrierea, cea mai buna metoda
Trecut de un an, va indragi brosurelelecartonate, cu imagini viu colorate, reprezentand animale, plante, lucruri familiare din mediul inconjurator. Deocamdata, te vei limita la descrierea imaginilor, la repetarea denumirilor, a culorilor, a semnelor distinctive pe care le rostesti clar, rabdatoare. E simplu si eficient un dialog pe baza intrebarilor pe care le pui si la care raspunzi mai intai tu. „Ce vezi? Cum face pisica? Unde e puiul ei? Ce culoare are?”. Copilul va repeta bucuros noile lui achizitii, iar momentele acestea vor fi mai tarziu parte din amintirile cele mai tandre.

La scurt timp, nicio bucurie nu va fi mai mare pentru el decat aceea de a ti se aseza in poala, cu o carticica in mana, pentru a-ti spune de nenumarate ori tot ce l-ai invatat. Laudele tale, incurajarile si chiar rasplata pentru fiecare reusita fac parte din arsenalul psihologic pe care trebuie sa-l activezi pentru a-l stimula, pentru a-l face sa aspire mai departe.
Daca ti-ai dedicat suficient timp acestor primi pasi, vei culege foarte curand roadele.

Cu rabdare ii dezvolti limbajul
Rolul tau este sa-i descrii tot ce se vede in desen sau in fotografie si sa-i citesti textul, avand suficienta rabdare pentru micile intreruperi, pentru momentele in care nu are chef sa asculte si atentia lui este indreptata spre altceva. Daca vrei o reteta infailibila, transforma lectura in joc, impartind intre voi rolurile personajelor din poveste. Lasa-l pe copil sa aleaga primul. Imaginati impreuna un mic scenariu pe care il puteti respecta cuvant cu cuvant sau il puteti imbogati cu multe alte intamplari, pornind de la carticica. Si, atentie, nu este timpul sa-l dopezi cu desene animate. Vremea lor e pe aproape si trebuie pregatita cum se cuvine. Acest lucru il faci numai cu ajutorul cartii si al lecturii, pornind de la simplu la complex.

De ce trebuie sa incepi cu cartea si nu cu desenele animate?
Povestea inseamna o insiruire logica de evenimente, in ordinea desfasurarii lor, o participare emotionala si o „invatatura”, o pilda. Primii pasi nu-i poti face decat cu ajutorul carticelelor simple, cu explicatii si repetitii in ritmul cel mai convenabil pentru copil. Nimic din toate acestea nu se poate realiza in fata micului ecran, in rapida succesiune de imagini a desenelor animate. Nu te speria, nu inseamna ca desenele atat de iubite de copii sunt interzise. Dimpotriva, ele devin de la trei ani un vehicul important al multor informatii, cu o singura conditie: sa i le „povestesti”, sa-ti faci timp pentru vizionari comune si sa alegi filmulete adecvate varstei.

Nu-ti va fi usor pentru ca vei vorbi nonstop. Si asta multa vreme de acum inainte, pana cand va invata sa citeasca. Oricum, trebuie sa faci in asa fel incat copilul tau sa deprinda placerea de a deschide cartea inainte sa-si manifeste preferinta pentru micul ecran. Altfel, vei avea mari probleme cand copilul tau va fi scolar. Nu zambi neincrezatoare, pregatirea pentru scoala incepe foarte devreme, cu tine.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns