
Fiecare copil este binecuvântat cu un dar, un talent înnăscut sau mai multe. Toți copiii au interese particulare. Unul poate fi bun la muzică – canto sau instrumente, altul la desen, la matematică sau la limbi străine. Unii pot fi buni la alergat, la fotbal, alții la dans sau la teatru, la geografie și bricolaj. Fiecare are un „motoraș interior“ care-l îndeamnă să exploreze, să învețe. Totuși, poți să ai talent din belșug: dacă e nedescoperit, necultivat sau nu este creat contextul în care să se manifeste, este ca și cum nu l-ai avea.
Părinții și profesorii îi pot stimula pe copii să facă exact ce le place și să nu renunțe la pasiunile lor. Dacă ne uităm la oamenii de succes ai tuturor timpurilor, vom vedea că ei au reușit pentru că au făcut ceea ce le-a plăcut, iar prin perseverență, și-au cultivat talentul și au obținut performanțe.
Voi știți ce talent are copilul vostru?
Se spune că toți copiii au cel puțin un talent, o aptitudine, o înclinație naturală: să cânte, să danseze, să folosească clapele pianului sau corzile chitarei, să spună glume cu umor, să picteze, să interpreteze roluri, să rețină tot felul de nume și de date istorice, să facă niște compuneri minunate. Iar lista poate continua.
Poate că știți, poate că nu știți care este talentul special al copilului vostru. Dacă știți, e foarte bine! Dacă nu l-ați depistat încă, iată câteva lucruri pe care părinții le pot face la o vârstă fragedă pentru a promova talentul/talentele copiilor.
Întrebări pe care să și le pună părinții:
În jurul cărei activități gravitează copilul?
Ce alege să facă în timpul liber?
Ce activități îl entuziasmează la școală și acasă?
Despre ce vor să vorbească?
La ce materii lucrează cu plăcere și are performanțe școlare?
Apoi oferiți-le oportunități de explorare și cultivare!
Timp – în care pot explora, practica, eșua și încerca din nou. Cel puțin o oră sau două în care au timp liber să facă ce vor. Apoi conectați-le cu aria de interes a copilului. Mergeți cu el la muzee, evenimente culturale și sportive. Observați ce activități execută cu ușurință și îl fac să se simtă fericit. Nu uitați că acestea se pot schimba de-a lungul timpului. Așa că fiți cu ochii pe el pe măsură ce crește. Evitați să îl suprasolicitați în activități extracurriculare, concentrați-vă pe cele la care demonstrează abilități și care îi fac plăcere. Observați și cât timp acordă studiului pentru anumite materii la școală.
Materiale/unelte/instrumente – când începeți să sesizați un interes stabil/o aptitudine constantă, oferiți-i suportul material. Dacă îi place muzica, cea mai bună perioadă pentru a învăța un instrument muzical este între trei și zece ani. Cântați sau dați-i să asculte muzică de genuri diferite, puneți la îndemâna lui cărți, dacă îi place să citească, dacă îi place să scrie/deseneze, creioane și hârtie sau un computer; dacă vrea să gătească, ingrediente și rețete.
Spațiu – în fiecare casă e nevoie de un spațiu personalizat, în care poți să faci lucruri cu sens. Făcând un loc special pentru pasiunea sa – o cutie cu obiecte confecționate, o masă, zona muzicală, cutia cu ustensilele de lucru, vei descoperi ce îl pasionează și îi vei cultiva abilitățile.
Mentor/profesor – nu poți, ca părinte, să îți ajuți copilul să facă ce-i place. E nevoie să angajezi pe cineva cu experiență și cunoștințe. Schi, patinaj, înot, muzică, teatru, alergare, tenis? Matematică, limbi străine, informatică? Înscrieți-i la ce curs vreți și vă permiteți, ca să vedeți ce înclinații și preferințe are copilul.
Încurajarea – în ceea ce învață și face copilul, chiar dacă părinții nu au aceleași abilități. Dacă desenează avioane, stele și/sau urmărește cerul să vadă ce se întâmplă, duceți-l la aeroport sau la observatorul astronomic. Dacă e îndrăgostit de animale, cumpărați-i un animal să-l îngrijească. Însă mereu fiți pe fază la înclinațiile copilului la școală, în timpul liber și încurajați-i într-o manieră pozitivă. Încercați să cultivați aceste interese încât să ajungă la stadiul de pasiune și, de ce nu, de profesie.
Nu uita! Nu pune visurile proprii pe umerii copilului. Dă-i aripi și va zbura!
Poate că nu toate pasiunile școlare și extrașcolare duc spre o profesie, dar, cu siguranță, duc la o viață plină de satisfacții și bucurii!
Citește și:
- Ce cadou ii poti lua celui mic, cu bani putini?
- De ce nu reușește copilul tău să se concentreze la teme?
- Mami ți-e mereu alături
Articol preluat din ediția de noiembrie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Oana Pescaru
Foto: pixabay.com