
O imagine face cât o mie de cuvinte! E o expresie des folosită de jurnaliști. Și, de cele mai multe ori, cât se poate de adevărată. Numai că de data asta este vorba despre altceva. Vei vedea!
Să-i explici copilului despre lume și cum funcționează ea este o provocare, dar și o plăcere. Pentru tine, că-ți pune mintea la contribuție, pentru el, că află lucruri minunate. Numai că, la un moment dat, ajungi la întrebările „alea“, la care nu prea știi cum să-i răspunzi. Pe de o parte, pentru că – educația, bat-o vina! – ți se pare că nu se face să vorbești chestii de-astea cu copilul. Pe de alta, pentru că nu prea știi ce și cât va înțelege.
Fără berze și albinuțe
Sincer, chestia cu barza pe mine m-a pus în mare încurcătură, pentru că în București nici măcar nu-s berze. Așadar, ce era să-i spun? Că bebelușii sunt aduși în cioc de ciori? Or fi ele inteligente, dar sunt prea mici să care un copilaș, fie el și unul prematur. Cât despre albine, n-am înțeles niciodată metafora, așa că nu puteam s-o transmit mai departe. Cum am procedat atunci? În prima fază, când, pe la 4-5 ani, băiatul meu m-a întrebat cum a venit el pe lume, am făcut pe niznaiul, am profitat de operația de cezariană și i-am explicat: pe aici. Dar cum am ajuns în burtica ta? Aici m-a ajutat mult faptul că băiatul meu era mai atent la miezul problemei decât la detalii: erai o sămânță mică, ai stat la mine în burtică nouă luni, până când te-ai făcut măricel și doamna doctor te-a scos pe acolo. Toate bune și frumoase pentru 4-5 ani. O singură dată, mai măricel fiind, mi-a pus o întrebare încuietoare, la care am răspuns destul de caraghios, dar mulțumitor pentru el: și tati ce-a făcut? M-a ținut de mână…
Ce înseamnă sex
Eee, dar ce facem când copilul are deja opt ani și a aflat deja cuvântul sex? Ocolim subiectul până ne vine ideea salvatoare. Personal, după ce am trecut de șocul că băiatul meu știa cuvântul cu pricina, i-am explicat mai pe ocolite că, atunci când un bărbat și o femeie fac sex, asta înseamnă că se iubesc foarte mult și… Am mințit un pic aici, dar pentru o cauză nobilă, nu-i așa? În fine, într-o bună zi, ne plimbam amândoi pe o stradă liniștită. Copilul întreabă din nou ce înseamnă sex. Eu îi spun că este atunci când bărbatul și femeia se iubesc mult și vor să aibă copii. I-am ridicat mingea la fileu: și cum fac? Am tras aer în piept și am început povestea. Cei doi se iubesc și, pentru că se iubesc așa de tare, au nevoie să se simtă aproape și se sărută (știa deja cum e cu sărutul și, chiar dacă i se părea cam scârbos, pricepuse situația) și se mângâie și se apropie foarte mult unul de altul – aici am fost abilă – până devin una. Nu știu cum de nu m-a întrebat cum adică!?
Săculețul și coșulețul
Ei și acum ajungem la partea complicată. Cum are loc fecundarea? Păi, simplu. Dragul meu, femeia are acolo, în burtică, ceva ca un coșuleț, iar bărbatul, un săculeț (de fapt, doi!) pliiiin cu semințe. Când cei doi se iubesc, săculeții ajung la un moment dat să se verse foarte aproape de coșuleț și semințele mai puternice ajung acolo, la căldură. Din cea mai puternică și cea mai puternică se naște copilul. Partea cu transformarea din burtică fusese dezbătută suficient. Băiatul meu, mulțumit, rumegă explicațiile. Se pare că-l satisfac, pentru că nu întreabă, nu insistă asupra amănuntelor. După vreo cinci minute de gândire profundă, mă întreabă brusc: tu și tati așa ați făcut ca să mă nasc eu? Da, mami, așa! Și aveți poze?!? Am speriat câțiva trecători când am izbucnit în râs. La așa ceva nu mă așteptasem, recunosc. I-am spus că n-avem. Bietul de el nu pricepea de ce râd cu atâta poftă, ce mare lucru în niște poze? Doar așa îl învățaserăm: ori de câte ori îi explicam despre animale sau munți ori orașe sau mai știu eu ce, îi arătam și poze. Și-acum de ce nu?
Copiilor trebuie să le vorbim cât mai liber și mai detașat atât despre corpul lor, cât și despre ce se petrece cu ei. Nu trebuie să ocolim răspunsurile despre organele genitale și funcțiunile lor. Chiar dacă îndulcim un pic explicațiile, ele trebuie să fie cât mai apropiate de adevăr.
Citește și:
Greşeli de-ale părinţilor în educaţia copilului
Ce-i ascunzi copilului și de ce
Articol preluat din ediția de iunie 2016 a revistei Femeia.
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Foto: Guliver/Thinkstock