
Exista cateva momente in viata unei femei cand primeste atatea sfaturi incat ii este greu sa aleaga. Perioada sarcinii este una plina de astfel de povete. Deodata toata lumea are o parere si stie cum si ce este mai bine. Prietenele iti impartasesc experienta lor, iar medicii uneori sporesc misterul. Pentru ca ceea ce afli nu este intotdeauna adevarat, expertii nostri incearca sa te lamureasca.
Mitul: membranele se rup intotdeauna inaintea declansarii travaliului.
Realitatea: in filme, travaliul incepe cu ruperea membranelor, dar in realitate doar la 10% dintre gravide se intampla acest lucru. De obicei, travaliul debuteaza cu dureri de slaba intensitate, care se accentueaza treptat. Ruperea membranelor se produce ceva mai tarziu sau chiar sunt ajutate de medic sa se desprinda. Ruperea membranelor cu mult inaintea declansarii travaliului prezinta un risc de infectie.
Mitul: travaliul se poate declansa in timpul unui contact sexual.
Realitatea: probabil iti este cunoscut faptul ca lichidul seminal contine un hormon numit prostaglandin, folosit de medici pentru a induce travaliul. Dar lichidul seminal nu contine o cantitate atat de insemnata incat sa declanseze travaliul. Orgasmul iti poate crea impresia unei contractii false.
Mitul: daca ai colul uterin dilatat, inseamna ca ai intrat in travaliu.
Realitatea: dilatarea colului nu inseamna travaliu. Multe gravide au colul dilatat chiar si cu o luna inainte de nastere. Ceea ce face diferenta in acest caz este baza colului uterin. Ca urmare, controalele periodice la specialist sunt foarte importante.
Mitul: daca induci travaliul, vei naste imediat.
Realitatea: este greu sa nu visezi la momentul in care iti vei tine micutul in brate. Inducerea travaliului poate insemna de multe ori mai mult timp si contractii mult mai puternice fata de un travaliu declansat spontan.
Mitul: ginecologul este permanent langa tine.
Realitatea: odata intrata in sala de travaliu, vei fi monitorizata permanent de catre personalul de acolo. Medicul va fi langa tine la nevoie, dar nu permanent. Toate se vor desfasura in bune conditii alaturi de moasa sau, la nevoie, de medic.
Mitul: nasterea se incheie in momentul expulziei fatului.
Realitatea: sa nu ne grabim! Trebuie eliminata si placenta. Abia atunci nasterea este incheiata. Durerea nu va mai fi insa atat de mare, dar va trebui sa mai impingi putin pentru a o ajuta sa fie expulzata. In aproximativ 30 de minute dupa fat, placenta va fi si ea eliminata.
Mitul: imediat dupa nastere se va instala lactatia.
Realitatea: in medie, corpul incepe sa produca lapte dupa trei zile de la nastere. Dar nu trebuie sa iti faci griji ca micutul va ramane flamand. Colostrul produs in primele trei zile de glandele mamare este bogat in vitamine si nutrienti.