Esti aici
Femeia.ro > Promo > Dezvoltarea deprinderilor sociale la copii

Dezvoltarea deprinderilor sociale la copii

Fii prietenoasa Inca de cand se nasc, micutii sunt fiinte sociale si dispun de mai multe abilitati decat s-ar fi crezut. Studiile arata ca ei prefera figurile umane vesele celor triste si personajele de desene animate pozitive celor negative. Poti profita de acest lucru pentru a deveni un model pentru el inca de la inceput. Copilul va fi atent la tot ce se intampla in jurul lui si va fi afectat de certurile din familie sau de atitudinea ostila a unuia dintre parinti fata de celalalt sau fata de alte persoane. Primul pas spre a-l invata sa fie prietenos este sa fii chiar tu prietenoasa si vesela.

  • Si bebelusii socializeaza!

Fii sincera cu sentimentele tale! Atunci cand ceva se intampla nu trebuie sa mimezi bucuria, caci copilul tau este conectat la tine printr-un al saselea simt. Chiar daca el nu intelege inca foarte bine, comunica-i emotiile tale, fara a-l face insa confident sau vinovat. El trebuie sa invete ca emotiile exista si ele sunt un lucru ce poate fi gestionat, nu ceva ce ne copleseste si ne doboara.

Arata-i ca il intelegi! Chiar si inainte ca el sa inceapa sa vorbeasca, spune-i pe limba lui si pune in cuvinte lucrurile pe care el incearca sa ti le transmita. Atunci cand iti zambeste ii poti spune lucruri precum: „Te vad ca zambesti. Inseamna ca esti fericit pentru ca…“! Sau, atunci cand il vezi ca isi indreapta privirea spre ceva anume, numeste obiectul respectiv pentru el si in felul acesta se va simti inteles si va invata ca lumea este primitoare si prietenoasa.

Invata sa iti cunosti piticul si tine cont de nevoile lui atunci cand incerci sa ii faci cunostinta cu noi persoane. Copiii sunt diferiti in ceea ce priveste nevoia lor de socializare, mai ales atunci cand este vorba despre persoane noi. Respecta ritmul copilului tau de a interactiona cu altii, de a cunoaste si de a se lasa cunoscut. Incurajeaza-l, dar nu il presa, si in felul acesta il vei invata sa capete incredere in el insasi!

Extinde-i cercul social de la cele mai mici varste si vei observa achizitiile lui inca de timpuriu! Chiar daca este mic si inca nu interactioneaza cu alti copii, doar stand in preajma altora il va ajuta sa invete si sa observe lucruri noi. Ruxandra, o tanara mamica, observa si spunea despre micutul ei: „David este foarte vesel in preajma altor copii si ii observa cu multa atentie desi are doar 7 luni. Am ramas surprinsa de cateva ori vazand incercarile lui timide de a-i imita pe gemenii prieteni mele“.

  • TEST: Care va fi modelul tau de educatie?

Ajuta-ti copilul sa interactioneze cu alti copii de varste mai mari. In acest fel ei vor invata foarte usor abilitatile celor care inca ii inteleg si pot privi lumea prin ochii lor, dar sunt mult mai indemanatici si stiu deja sa faca mai multe. Cei care au mai multi copii au observat deja ca fratii si surorile mai mari sunt resurse importante pentru cei mici.

Fa-i cunostinta cu alte persoane! Chiar daca bebelusul tau este mic, vei observa ca abilitatile lui sociale vor fi cu atat mai bune cu cat familia ta interactioneaza cu mai multi prieteni. In general, in familiile foarte sociabile, copiii sunt obisnuiti de mult cu fetele diverse si invata sa se adapteze mai usor unor stiluri de interactiune diverse si sa faca fata cerintelor sociale.

Comments

comments

Lasă un răspuns