
Când ești gravidă întâlnești tot felul de termeni medicali de care nu ai mai auzit niciodată. Îți va prinde bine dicționarul explicativ al sarcinii!
Abruptio placentae Este un termen medical care descrie separarea prematură a placentei de uter.
Amniocenteză Este o investigaţie recomandată atunci când există risc mare de anomalii genetice. Este o metodă de diagnostic invazivă – obstetricianul introduce un ac prin peretele abdominal pentru a extrage lichid amniotic, supus apoi analizelor. Deşi puţin dureroasă, există totuşi risc de avort spontan.
Braxton – Hicks Sunt contracţii de intensitate variată, care nu duc la un travaliu real. Muşchiul uterin se contractă câteva zeci de secunde, pentru ca apoi să se relaxeze. Nu sunt dureroase, deşi poţi simţi un oarecare disconfort.
Cerclaj Procedură chirurgicală prin care colul este cusut astfel încât să împiedice naşterea prematură în caz de incompetenţă cervicală. După o astfel de intervenţie va trebui să eviţi orice efort, să faci cât mai mult repaos şi să eviţi contactul sexual până după naştere.
Circulară de cordon ombilical Situaţia în care cordonul se înfăşoară în jurul gâtului, trunchiului sau membrelor bebeluşului. Nu este o indicaţie absolută de naştere prin cezariană şi nici o cauză obişnuită de deces fetal. Se poate însă ca medicul să fie nevoit să grăbească naşterea în acest caz.
Defect de tub neural Defect de naştere, precum spina bifida sau anencefalie, care apare în urma unei dezvoltări incomplete a tubului neural, care include creierul şi măduva spinării.
Disproporţie cefalopelvică Mărimea capului bebeluşului este prea mare pentru a încăpea prin pelvisul mamei; deseori este indicaţie de cezariană. Deşi poate cauza unele probleme, dispare după naştere.
Dacă doreşti să cunoşti şi mai mulţi termeni asociaţi perioadei de sarcină, citeşte şi celelalte părţi ale dicţionarului explicativ al sarcinii: literele D – H, I – O şi P – S