Esti aici
Femeia.ro > Promo > Dieta pentru gravide

Dieta pentru gravide

Si momentul nasterii  poate deveni problematic  daca mamica are greutate. Bebelusul poate veni pe lume cu malformatii congenital sau cu greutate mare, asa incat nasterea trebuie sa se produca prin cezariana, lucru ce implica infectii ale inciziei si o recuperare de lunga durata pentru mama. Acum intelegi de ce „a manca pentru doi“ nu este o idée deloc buna?

Foarte putin in plus
In primele sase luni de sarcina dieta gravidei nu este cu mult diferita de cea de dinainte de a ramane insarcinata. Si aceasta pentru ca necesarul zilnic de 1.940 de calorii al unei femei este sufi cient pentru dezvoltarea sanatoasa a fatului din burtica. In ultimul trimestru insa, trebuie sa existe un surplus de 200 de calorii, care inseamna ca, pe langa portia zilnica necesara, sa mai mananci 140 g de orez fi ert, 20 de  prune uscate, 130 g de friptura de pui, o jumatate de banana sau un borcanel cu iaurt.

Adunarea kilogramelor
Este normal ca, pe durata sarcinii, pe langa depozitele de grasime, sa mai acumulezi kilograme in plus datorita dezvoltarii fatului, cresterii volumului de lichid amniotic, placentei si volumului sangvin, precum si maririi sanilor si a uterului. Se spune ca toate acestea nu trebuie sa depaseasca 13 kilograme. Insa, practic, limita maxima de kilograme acumulate se calculeaza in functie de indicele de masa corporala al fi ecarei gravide in parte.

Multe vitamine
Pe parcursul intregii sarcini trebuie sa consumi fructe si legume cat mai proaspete, carne slaba si lactate nedegresate. Spunem nedegresate pentru ca un studiu realizat in Danemarca a aratat ca absenta acizilor grasi din lactatele consummate de gravida poate face ca nou-nascutul sa dezvolte alergii chiar la astfel  de produse. De asemenea, medicul iti va prescrie si el vitamine pentru prevenirea defectelor de la  nastere.

Jumatatea este…plina
Constipatia care apare, in mod normal, in sarcina se resimte mai mult in al doilea trimestru. Din acest motiv, ar fi bine ca in aceasta perioada sa consume alimente bogate in fibre, cum ar fi fructe sau legume verzi (castraveti, fasole, mazare, varza etc.). Consuma afi ne, piersici, pepene galben sau mere, care contin vitamina C si care se pare ca protejeaza pielea de nesuferitele de vergeturi.

Fara grasimi!
Desi isi fac aparitia inca din primul trimestru, arsurile gastrice devin, in ultima perioada de sarcina, din ce in ce mai deranjante. Evita consumul de alimente grase sau prajite, dulciurile concentrate si bauturile acidulate. Consuma carne saraca in grasime si peste slab.

Cum sa mananci
Sa nu cumva sa tii cura de slabire cand esti gravida! Mai bine apeleaza la diverse trucuri pentru a nu  aduna prea multe kilograme: mananca putin si des, cuprinzand toate grupele de alimente; nu bea lichide in timpul mesei, pentru a nu dilua sucul gastric; serveste cina cu cel putin doua ore inainte de culcare.

Comments

comments

Lasă un răspuns