Esti aici
Femeia.ro > Promo > Dinti sanatosi in timpul sarcinii

Dinti sanatosi in timpul sarcinii


->
Trebuie realizat de cel putin doua ori pe zi: dimineata, dupa micul dejun si seara, inainte de culcare. Unele femei insarcinate nu pot suporta sa se spele pe dinti din cauza ca li se face greata. Daca ai si tu aceasta problema, foloseste o periuta cu capat mai mic si eventual renunta la pasta de dinti. O poti aplica doar cu degetul pe dinti, iar cand folosesti periuta, concentreaza-te pe respiratie, astfel incat sa nu-ti fie rau.

-> Pasta de dinti cu fluor recomandata pentru mentinerea unei danturi sanatoase, pentru intarire si prevenirea cariilor. In plus, fluorul nu afecteaza fatul.

-> Radiografiile dentare nu sunt recomandate in timpul sarcinii, insa daca medicul stomatolog considera ca sunt absolut necesare, un plus de masuri de singuranta va fi luat atunci cand vei fi expusa razelor.

-> Femeile insarcinate au multe pofte, iar daca ravnesti la dulciuri si chipsuri, trebuie mai intai sa stii ca acestea pot dauna danturii. Alege produsele cu mai putin zahar si mai putine grasimi, consuma apa multa si clateste-ti gura intre mese, cu apa de la robinet.

-> Calciul este important pentru dezvoltarea danturii si a oaselor copilului. De la 4 luni, fatul va incepe sa isi ia necesarul de calciu si fosfor din ceea ce mami consuma, iar de la 7 luni, cantitatea va trebui sa creasca. Aceste minerale nu sunt obtinute din dantura mamei, ci doar din alimentatie si eventual din oase. Asa ca important este sa consumi produse lactate (lapte, branza, iaurt etc.), spanac, peste, astfel incat sa preiei zilnic cele 1000 mg de calciu. Citeste etichetele produselor pentru a afla continutul de calciu si fosfor.

-> Copiii nu se nasc cu bacterii care cauzeaza carii, insa acestea sunt transmisibile de la parinti prin pupat sau prin utilizarea aceleiasi lingurite. De aceea, este important ca parintii sa isi ingrijeasca mai intai dantura, astfel incat sa nu le transmita bebelusilor bacteriile care favorizeaza aparitia cariilor.

-> Discuta cu medicul stomatolog daca iti recomanda sa faci un tratament pentru probleme ale dintilor in timpul sarcinii. El va sti ce te afecteaza si ce nu, iar in cazul in care trebuie neaparat sa fii tratata, iti va asigura tot confortul pe scaunul dentistului.

Atunci cand astepti un copil, echilibrul hormonal iti este dat putin peste cap. Acest lucru are efecte inclusiv asupra gingiilor, care pot fi cu usurinta iritate si afectate de depunerile dentare. Sarcina insa nu este un factor favorizant al cariilor dentare si nici al pierderilor de dinti. Nu exista nici dovezi medicale referitoare la legatura dintre problemele dentare si nasterile premature.

Totusi, ar trebui sa iei in seama cateva sfaturi:

-> Nu trebuie sa iti amintesti de ingrijirea danturii doar dupa ce ai ramas gravida. Un zambet frumos, dar mai ales sanatos trebuie sa fie scopul tau in permanenta. Asa ca ingrijeste-ti dintii si inainte de a planui o sarcina, periaza-i de cel putin 2 ori pe zi, foloseste ata dentara si schimba periuta de dinti la fiecare 3 luni.

-> La fel de importante sunt si vizitele regulate la stomatolog, dar mai ales este bine sa iti rezolvi problemele inainte de a ramane insarcinata. Nu renunta la ele nici in timpul sarcinii, dar tine minte sa-l informezi pe medic de starea ta si sa-i ceri sfaturi in concordanta cu ea. Astfel, el va sti ce antibiotice nu sunt recomandate pentru a nu dauna dezvoltarii danturii fatului.

-> Cand in primul trimestru de sarcina vei avea greturi matinale si poate chiar vei vomita, smaltul dintilor tai ar putea avea de suferit din cauza acizilor din stomac. De aceea, nu este recomandat sa te speli pe dinti in prima ora dupa ce ai vomat, in schimb trebuie sa iti clatesti gura cu apa pentru a-ti curata dantura de acid si poti totodata sa aplici cu ajutorul unui deget pasta de dinti pe dantura.

Comments

comments

Lasă un răspuns