Esti aici
Femeia.ro > Promo > Discursul de nunta

Discursul de nunta

Chiar dacă din afară totul pare spontan, până și cei mai mari oratori își construiesc speech-ul înainte să ia cuvântul. A ține discursul oficial de deschidere a nunții este o onoare. Obiceiul provine din cultura anglo-americană și a fost preluat în mare măsură de tot mai multe cupluri și la noi.

De regulă, acest speech se ține de gazdă – în cazul nunților, de cel care a finanțat nunta. Mai demult acest rol revenea tatălui mirelui, dar, chiar dacă acum nunta este finanțată de altcineva, de cele mai multe ori chiar de cuplu, a rămas până în ziua de azi încetățenit ca speech-ul să fie ținut de socrul mare. Pe lista celor care spun câteva cuvinte în deschidere se mai află și mirele, care mulțumește celor de față că au dat curs invitației.

Alte persoane care vor lua cuvântul sunt socrul mic și nașul, care, venind cu un ton mai glumeț, fac trecerea de la solemnitatea momentului la distracția cu cânt și dans.

Deși pe vremuri rostirea discursului era rezervată exclusiv bărbaților, în ziua de astăzi oricine, bărbat sau femeie, poate spune câteva vorbe dacă are ceva de spus. Important este să nu se lungească, căci prea multă vorbărie poate deveni obositoare pentru invitați.

Momentul potrivit pentru rostirea discursurilor este acela în care toată lumea este așezată la mese și poate asculta în liniște. Desigur, trebuie aranjat cu personalul, să aștepte până se încheie discursul pentru servirea următorului fel. Dacă mergeți pe bufet rece, țineți primul discurs înainte de masă. Pentru toate celelalte trebuie căutat un moment potrivit în care e mai liniște și toată lumea sau măcar majoritatea se află la locurile lor.

Vorbește liber, fără foaie!

Discursul oficial trebuie să fie rostit relativ liber, fără a citi de pe o foaie. Bineînțeles că oratorul își poate face niște notițe cu cuvinte-cheie sau poate chiar cu întregul discurs (e de dorit), însă sub nicio formă nu ține foaia în fața ochilor și citește de pe ea, ci aruncă doar ici-colo câte un ochi pe ciornă.

Mergi pe autenticitate!

Speech-ul trebuie să aibă o notă personală, care să se simtă de-a lungul discursului. Discursul chiar trebuie să conțină gândurile oratorului, vorbele, cuvintele și formulările sale. Dacă înveți un text pe dinafară care nu e al tău, dacă folosești expresii și cuvinte care nu-ți sunt caracteristice, dacă trebuie să faci eforturi pentru a-ți imagina ce spui, atunci nu sună autentic. O vor observa toți și, în plus, îi fură discursului cel mai important lucru: nota personală și, prin urmare, credibilitatea. Sigur că este permis să te orientezi după modele, cum se găsesc în diverse ghiduri practice, dar formularea trebuie să aparțină celui care ține discursul.

Pregătește-te ca pentru examen

Nu vă scrieți discursul cu o zi înainte de nuntă. Acordați-vă suficient timp pentru a strânge materiale și idei. Oratorul este bine să-și creeze un schelet al discursului, să noteze toate punctele pe care intenționează să le atingă și să facă mai multe variante, până când este complet mulțumit. Repetițiile în fața oglinzii sunt esențiale, căci una e să zici ceva în minte, alta e să te auzi cu voce tare.

O structură universal valabilă

Orice discurs, prin urmare și cel de nuntă, trebuie să aibă introducere, conținut și încheiere. Se începe cu o formulă de introducere, se salută oaspeții (nominal doar cuplul de miri), se exprimă mulțumirea și bucuria că au venit în număr atât de mare. Evitați formulările complicate, optați pentru cele simple și sincere.

Primele trei minute sunt esențiale pentru captarea atenției auditoriului, așadar în introducere se recomandă o glumă, un citat sau ceva amuzant sau cu tâlc – prinde mereu. Fără introduceri lungi.

Conținutul discursului dezvoltă subiectul enunțat în introducere. E mai stufos, dar trebuie să mențină atenția oaspeților, având un fir logic presărat cu câteva accente simpatice. Nu se recomandă frazele lungi și complicate.

Încheierea reia pe scurt subiectul, rezumând sfârșitul sub forma unei poante. Sau reia citatul de la început, care rotunjește discursul și îl întipărește mai bine în memoria invitaților. Ultima frază e de preferat să se formuleze astfel încât să observe oricine: ăsta e sfârșitul și acum trebuie să aplaudăm.

Păstrează un echilibru

Nunta este un prilej vesel în primul rând, dar și festiv, iar pentru unii mai nostalgic. Toate aceste aspecte trebuie să se regăsească în discurs. Se permit deci și pasaje emoționale, care aduc lacrimi în ochii unora, însă e musai ca ele să se termine în ceva vesel. E bine să se păstreze un echilibru atât în ton, cât și în lungimea discursului. Oamenii au venit să se distreze, nu la o conferință, deci durata unui discurs trebuie să fie de maximum cinci minute.

Despre miri numai de bine

Să spui două vorbe despre miri, să povestești amuzante picanterii nevinovate despre viața lor de dinainte de nuntă dă savoare discursului. Dar este un teren periculos. Nu divulgați lucruri penibile și nu dezvăluiți trăsături de caracter negative. Dacă aveți rețineri în a spune sau nu ceva, dacă cineva s-ar putea simți inconfortabil, atunci renunțați. De asemenea, nu se vorbește despre relațiile anterioare ale mirilor. Nu faceți nici aluzii deocheate, căci limita dintre amuzant și vulgar este fragilă și, dacă nu ești un orator înnăscut, poate ieși prost.

Nu oricine este obișnuit să vorbească în fața unui public și mulți au emoții. Dar dacă te-ai pregătit bine, n-are ce să iasă rău. Și dacă ai un blackout, fă o glumiță despre el, scoate foaia și citește până-ți revii.

Comments

comments

Lasă un răspuns