Esti aici
Femeia.ro > Promo > Discutia cu copilul, cheia succesului

Discutia cu copilul, cheia succesului

Cu puţin timp în urmă am luat în discuţie felul în care recompensele pe care le oferim motivează copilul şi dacă sunt o soluţie viabilă pe termen lung. Răspunsul psihologilor era că recompensele utilizate ca "mită" au limitele lor şi că funcţionează doar pe termen scurt.

Înţelege-i felul în care reacţionează

Mult mai indicată şi eficientă, spun aceştia este discuţia cu copilul. În loc să-i dai o ciocolată pentru că-şi face ordine în cameră, poartă o discuţie cu el. Se va simţi mai mândru, de încredere şi va avea satisfacţia lucrului bine făcut. Foarte importante este, de asemenea, să intri în pielea copilului şi să vezi lucrurile din punctul lui de vedere în cazul în care refuză să îndeplinească anumite sarcini, ca în exemplul următor. Problema Copilul tău nu vrea să facă ordine în cameră pentru că este obosit după şcoală sau ora de desen, înot, fotbal etc. Soluţie Spune-i: "De ce nu te odihneşti puţin şi apoi fă-ţi ordine în cameră ca să găseşti lucrurile de care ai nevoie să-ţi faci temele (sau să-ţi găseşti mai uşor jucăriile – adaptezi în funcţie de vârstă şi de situaţie). Este o formulă mai eficientă decât un mesaj care conţine cuvântul "trebuie", spune dr. Edward Deci, profesor de psihologie la Universitatea din Rochester, într-un articol publicat pe site-ul www.parents.com.

Pune-i întrebări

Întreabă-l cum se simte în timp ce-şi îndeplineşte sarcina. "Ce părere ai că-ţi faci temele singur?" sau "Cum te simţi acum, după ce ţi-ai terminat temele?" Aceste întrebări îl fac pe copil să realizeze lucruri pe care altfel nu le-ar fi conştientizat. Oferă-ţi ajutorul: "Cum te pot ajuta?" Această întrebare vă pune – pe tine şi pe copil – în aceeaşi tabără, nu mai sunteţi duşmani, de data aceasta sunteţi aliaţi.

O exemplu oferit în articolul amintit este cel al unei fetiţe care, după ce a intrat în clasa I, îşi formase practic un ritual în care ajungea venea acasă, îşi lovea frăţiorul şi, ca pedeapsă, era trimisă în camera ei. În cele din urmă, mama ei a întrebat-o ce pot face pentru a rezolva situaţia. Fetiţa i-a sugerat o gustare în maşină, în drum spre casă. "Nu ştiu dacă reacţiona aşa pentru că era foarte flămândă sau pentru că acea gustare avea un efect calmant, liniştitor asupra ei, dar, cu siguranţă, a ajutat", a spus mama ei. O să fii mirată, dar soluţiile care vin de la copii sunt mai eficiente decât cele pe care le sugerează adulţii.

Scoate în faţă beneficiile unui comportament bun

Feedback-ul oferit copilului este, la rândul lui, foarte motivant. De asemenea, subliniază lucrurile pe care le are de câştigat pe termen lung prin îndeplinirea unei sarcini. Decât să-l recompensezi cu plimbare în parc pentru că şi-a făcut temele, prinde-l într-o zi în care-şi termină temele devreme, ieşiţi în parc şi spune-i că are timp pentru aceste momente pentru că şi-a terminat temele devreme. 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns