
Campania îşi propune să atragă atenţia asupra afecţiunilor autoimune şi asupra faptului că acestea nu sunt contagioase, dar şi să-i ajute pe pacienţi să accepte boala, să acorde mai multă importanţă stării de spirit pozitive şi să aibă o viaţă normală.
„Pacienţii cu afecţiuni autoimune au o stare generală proastă, sunt foarte obosiţi, slăbiţi şi de cele mai multe ori petrec cea mai mare parte a timpului în casă şi renunţă la serviciu, la prieteni, practic la ceea ce înseamnă viaţă socială. Prin această campanie ne dorim să fim alături de pacienţii cu afecţiuni autoimune şi să le arătăm că atunci când sunt corect diagnosticaţi şi urmează un tratament adecvat pot ţine boala sub control şi pot avea o viaţă normală”, declară Rozalina Lăpădatu, Preşedinte APAA.
Cercetătorii au asociat optimismul cu efecte pozitive asupra sănătăţii, prin reducerea durerii şi a stării de oboseală chiar şi în cazul unor boli somatice sau psihologice. În ceea ce priveşte aşteptările referitoare la propria stare de sănătate, pacienţii cu o stare de spirit pozitivă sunt mai înclinaţi sa aibă grijă de sănătatea lor şi să creadă în şansele lor de vindecare, chiar şi atunci când se confruntă cu factori de boală pe care nu îi pot controla.
Pe de altă parte, persoanele pesimiste sunt convinse că nu au nicio şansă de vindecare, de aceea renunţă la orice încercare de a-şi îmbunătăţi starea de sănătate şi, mai mult, au un comportament nesănătos care le accentuează starea de rău. De asemenea, pesismismul este un factor de risc pentru progresia dizabilităţilor şi a declinului fizic.
„Pentru pacienţii care suferă de boli autoimune, o stare de spirit pozitivă este deosebit de importantă pentru că îi poate ajuta să accepte boala, să înveţe să lupte cu ea şi să renunţe la izolare. Suportul psihologic şi sprijinul celor din jur devin astfel esenţiale pentru starea lor de spirit. Studiile au demonstrat legătura între optimism şi sănătatea psihică, optimismul fiind legat de un nivel mai scăzut al stresului şi al simptomelor depresive. În cazul pacienţilor cu lupus sau psoriazis de exemplu, stresul a dus la creşterea severităţii afecţiunii, de aceea pentru aceşti pacienţi recomandarea medicilor este să încerce să se streseze mai puţin şi să se odihnească atât cât au nevoie, să facă plimbări în aer liber, să înveţe tehnici de relaxare şi să caute ajutor în jur, fie la familie, fie la asociaţiile de pacienţi sau chiar la medicul psiholog.”, explică Elena Camelia Berghea, medic primar alergologie-imunologie clinică, asistent universitar UMF-Carol Davila, Bucureşti.
În 2013, APAA va dezvolta o serie de proiecte dedicate pacienţilor, printre care se numără lansarea unor ghiduri de informare pentru pacienţii cu psoriazis, boli inflamatorii intestinale şi lupus. De asemenea, în sprijinul pacienţilor, ai familiilor acestora dar şi al persoanelor care vor să afle mai multe informaţii despre afecţiunile autoimune, APAA a lansat forumul http://apaa.freeforums.org/. Toţi cei interesaţi pot intra în legătura cu membrii asociaţiei atât prin intermediul website-ului APAA – http://www.apaa.ro/, dar şi a paginii de Facebook a asociaţiei.