
Recepția de nuntă din ziua de azi cuprinde o largă paletă de variante, în funcție de stilul nunții, de temă, de anotimp, de durata ei, dar și de bugetul fiecărui cuplu. Există alternativa ușoară, cu gustări reci într-o grădină de vară, și există și varianta tradițională, cu feluri de mâncare specific românești la un local consacrat.
Un aer relaxat, tineresc și informal îl au recepțiile de după-amiază spre seară, care sunt un soi de petreceri de cocktail, la care oaspeții se odihnesc pe canapele confortabile și își iau singuri de mâncare. La genul acesta de petreceri se servește finger food, fiecare își ia ce și cât dorește. Avantajul acestui tip de recepție este faptul că, neavând nevoie de mese multe, mari și întinse, cu tacâm pentru fiecare, ieși mai ieftin. În plus, se pretează și pentru locuri mai mici, cum ar fi o grădină de vară, nu este nevoie de o sală imensă.
Nici bufetul suedez nu este o variantă prea formală. Oaspeții își pot alege singuri bucatele preferate, ceea ce duce și la o economisire în materie de personal. Totuși, e de luat în considerare că nuntașii vor fi nevoiți să stea la coadă pentru a se servi singuri, ceea ce le va lua un oarecare timp, și că se va crea o atmosferă oarecum de… cantină. Oaspeții nu se vor afla niciodată în același timp la masă și nu vor mânca deodată. O soluție la acest inconvenient ar fi amenajarea mai multor mese de bufet, pentru ca nuntașii să se poată servi din mai multe locuri în același timp.
Dacă însă optați pentru o nuntă tradițională formală, în care se pune mai mare accent pe meniu și pe mâncare în general, este evident că decizia de a lua un meniu complet este cea mai înțeleaptă. Un meniu poate consta în trei până la opt feluri, cel mai comun este însă meniul format din cinci feluri de mâncare, care se îmbină armonios. Aici puteți opta pentru cel tradițional, specific românesc, cu sărmăluțe, sau vă faceți singuri un meniu, cu ajutorul
chef-ului. Un meniu rafinat, cu opt feluri, este privit ca având mai mult stil, însă este, desigur, și mai costisitor.
Cel mai bine, din punct de vedere economic, dar și al timpului, este să le combinați. De exemplu, aperitivele pot fi servite sub formă de bufet suedez, apoi se servește felul principal la masă, eventual ceva tradițional, ca să împaci pe toată lumea, iar la sfârșit desertul poate fi oferit de asemenea astfel încât fiecare să se servească singur, în stilul candy bar.