
In felul acesta, bebelusul se adapteaza mai usor la noul mediu, deoarece se creeaza o stransa legatura afectiva cu mamica lui si astfel se simte confortabil si in siguranta, iar alaptarea decurge mai usor. Contactul „piele la piele“ imediat dupa nastere trebuie sa dureze cel putin o ora si are urmatoarele efecte pozitive asupra copilului:
Faciliteaza adaptarea bebelusului la noul mediu
Dupa nastere, bebelusul face cunostinta cu un mediu nou, care il sperie si nelinisteste. Micutul are nevoie de un anumit timp pentru a se adapta noului spatiu, iar atingerile „piele pe piele“ il ajuta sa faca mai usor aceasta tranzitie.
Regleaza temperatura corporala a nou-nascutului
La nastere, organismul bebelusului este supus unei alte temperaturi decat cea din burtica. El nu este capabil sa isi autoregleze temperature corporala dupa nastere, iar atingerea pielii mamicii ajuta la stabilizarea caldurii si adaptarea la noul mediu.
Echilibreaza pulsul si respiratia bebelusului dupa nastere
In momentul nasterii, inima bebelusului bate mai tare, respiratia este accelerata, acestea fiind semne ale anxietatii si nesigurantei cu care micutul se confrunta cand da piept cu un mediu necunoscut. Atingerea pielii mamei lui il linisteste.