Esti aici
Femeia.ro > Promo > Durerile postpartum

Durerile postpartum

Nu doar durerile inerente sectionarii muschilor abdominali sunt cele care pot crea probleme unei lauze, care, inainte de toate, trebuie sa se preocupe de ingrijirea si alaptarea unui nou nascut. Este foarte probabil sa ai si alt fel de senzatii neplacute. Sa le luam pe rand!

Contractiile postpartum  
Fie ca ai nascut pe cale vaginala, sau prin cezariana, uterul va mai prezenta contractii pentru cel putin 2-3 zile. E semn ca a inceput procesul de reversie, de revenire la forma initiala. Nu e cazul sa te sperii. Contractiile tind sa se intensifice atunci cand il pui pe bebe la san, deoarece ocitocina, hormonul care se elibereaza in timpul alaptatului, este factor declansator. Vor dura cateva zile dupa nastere.

Durerile in zona perineului
Daca in timpul nasterii vaginale ti-a fost facuta o epiziotomie (incizie care faciliteaza nasterea), e posibil sa ai o senzatie de disconfort, chiar durere, in primele saptamani. Suturile pe care medicul le-a facut in aceasta zona pot face sezutul sau deplasarea, stranutul sau tusitul destul de neplacute.

Durerile provocate de cezariana 
Numai cine nu a suferit nici o interventie chirurgicala de-a lungul vietii nu intelege cat de mari sunt durerile pe care le simti dupa ce efectul anesteziei dispare. Cateva straturi de muschi, tesuturi, piele au fost incizate si cusute la loc. Durerea iti va ingreuna foarte mult miscarile. Totusi, pentru o recuperare rapida, este recomandat sa incepi miscarea a doua zi dupa nastere. Chiar daca e dificil, ridica-te din pat si fa cativa pasi prin incapere. Senzatia de usturime va disparea complet in cel mult doua luni.

Sanii durerosi
Imediat ce se instaleaza lactatia, sanii se vor intari, vor deveni sensibili la atingere, fierbinti, durerosi. Pe masura ce bebe incepe sa suga lapte si sa goleasca sanii, senzatia de disconfort dispare. Tocmai de aceea, este bine ca in primele saptamani sa golesti complet sanul dupa o masa cu ajutorul pompei de muls. Compresele calde aplicate pe san inainte de alaptare si cele reci aplicate intre supturi sunt foarte eficiente pentru a calma durerile.

Ragadele 
In afara de angorjare, sanii pot suferi si din cauza ranilor aparute in jurul mamelonului. Pozitia defectuoasa a celui mic in timpul suptului duce la fisurarea pielii fine din zona sfarcului. Ranile, desi superficiale, sunt foarte dureroase. Cum intreruperea alaptatului agraveaza problema, ar trebui ca intre mese sa ungi zona cu o crema emolienta si regeneratoare si sa stai cateva ore pe zi cu sanii neacoperiti. Expunerea la aer grabeste vindecarea.

Durerile vaginale 
Nu te astepta sa revii la forma in care te aflai inainte de nastere prea curand si sa iti recapeti viata sexuala pierduta pentru o perioada. Contactele intime vor fi dureroase cel putin cateva luni dupa nastere, pana ce balanta hormonala se va reechilibra, lubrifierea vaginului se va face corespunzator, iar libidoul va fi din nou la cote optime.

Comments

comments

Lasă un răspuns