Esti aici
Femeia.ro > Promo > E stangaci? Si ce daca?!

E stangaci? Si ce daca?!

Explicatia data de stiinta este surprinzator de simpla pentru cat de tarziu s-a ajuns la ea: ceea ce face diferenta intre stangaci si dreptaci este dezvoltarea si folosirea cu predilectie a emisferei cerebrale drepte, respectiv stangi. Emisfera dreapta controleaza partea stanga a corpului, asa incat multimea si rapiditatea conexiunilor din aceasta parte va determina o mai buna coordonare a mainii stangi, a piciorului stang, ba chiar si a ochiului si a urechii stangi.

Un copil stangaci are inclinatii creative

Din punct de vedere intelectual nu exista nici un dezavantaj in a fi stangaci, inteligenta neavand legatura cu dominanta unei anume emisfere cerebrale. Este adevarat insa ca emisfera dreapta, predominanta in cazul stangacilor, este responsabila de perceptiile spatiale si estetice, de intuitie, imaginatie si creativitate, de capacitatea de sinteza si generalizare, fiind centrata pe emotii si sentimente. Astfel, stangacii vor avea mai degraba inclinatii artistice, filosofice, fiind buni in domenii care presupun sensibilitate, imaginatie, creativitate, viziune de ansamblu. Esti mamica unui puiut stangaci, proaspat bobocel de gradinita? Atunci e bine sa ai in vedere concret cateva chestiuni.

Ce ai de facut daca ai un copil stangaci

Accepta cu detasare ca cel mic este stangaci. Fii pregatita, asadar, sa preintampini problemele cu care s-ar putea confrunta puiul tau din aceste considerente:

Acasa, fii in tema cu ceea ce presupune a fi stangaci. Informeaza-te, fii la curent cu noile teorii si practici referitoare la aceasta minoritate, sfatuieste-te cu persoane competente in acest domeniu (psiholog, pedagog, neurolog). Fii atenta cand achizitionezi obiecte de uz casnic, jucarii sau imbracaminte, asa incat cel mic sa le poata folosi cu usurinta – el nu doar tine creionul in mana stanga, ci are o dexteritate mai mare pe intreaga parte stanga a corpului. La masa, cel mic trebuie sa se aseze intotdeauna cu partea stanga spre exterior (daca pe aceeasi latura a mesei sunt mai multe persoane). Aceeasi regula si atunci cand va sta in banca la gradinita sau la scoala, daca colegul de banca nu este cumva tot stangaci.

La gradinita, anunta educatoarele celui mic ca acesta este stangaci si ca iti doresti sa nu fie fortat sa isi foloseasca alta mana decat cea pe care doreste. Roaga-le pe educatoare sa il indrume inca de pe acum pe cel mic pentru a avea o pozitie corecta atunci cand deseneaza. Asigura-te ca acestea stiu despre ce este vorba! Vino si tu in ajutor, facand acelasi lucru si acasa. In plus, dupa varsta de 4, 5 ani vei putea incepe si anumite exercitii de usurare a scrisului corect, pe care le poti descarca de pe site-urile dedicate stangacilor.

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns