
La inceput nu te vei delecta decat cu o inimioara care bate, insa pe masura ce sarcina avanseaza o sa poti urmari in miscare un bebe “in carne si oase”. Specialistii clinicii de medicina materno-fetala MEDAS Feminis subliniaza ca sunt recomandate mai multe ecografii, la anumite varste ale sarcinii, care au scopuri medicale bine definite.
Ecografiile trimestrului I
In trimestrul I ar trebui facuta ecografia pentru diagnostic de sarcina (inainte de 9 saptamani) si ecografia de morfologie fetala de trimestrul I (intre 11 si 13 saptamani si 6 zile – varsta optima fiind 12 saptamani). Aceasta din urma se asociaza cu testul pentru aprecierea riscului de anomalii cromozomiale.
Ecografia trimestrului II
In trimestrul II ar trebui programata cea mai importanta ecografie de sarcina, ceea de screening pentru malformatii fetale de trimestrul II – intre 20 si 24 de saptamani, ideal la 22 de saptamani. „Urmareste examinarea structurilor fetale si depistarea unor eventuale anomalii, monitorizarea cresterii, examinarea vascularizatiei fetale, ombilicale, materne, observarea miscrilor si activitatii fetale, examinarea placentei si verificarea cantitatii de lichid amniotic, dar si identificarea sexului bebelusului, detaliaza specialistii in medicina morfo-fetala.
Ecografia finala
In trimestru III ar mai trebui facuta inca o ecografie de morfologie fetala, intre sapatamanile 30 si 34 (ideal la 32 de saptamani). Aceasta repeta pasii urmariti de ecografia de trimestrul II. In plus, aduce informatii inportante pentru apropierea nasterii, prin monitorizarea cresterii fatului, determinarea pozitiei lui, verificarea de lichid amniotic, evaluarea pozitiei finale a placentei si a maturitatii ei, ca si evaluarea starii de bine fetale (poate depista precoce semne de suferinta fetala).