
De cate ori nu am citit copiilor despre Praslea si ale lui mere de aur, despre iubirea ca sarea-n bucate sau despre primejdiile ce-i pandesc pe copiii mai putin cuminti?
Basmele reprezinta deopotriva un suport pentru copil, dar si un instrument corector. Lumea zanelor, printilor si printeselor nu este neaparat minunata, frumoasa si lipsita de pericole. Este adevarat ca binele invinge, dar cum, cu ce pret si cu cata truda?
Basmele sunt aliatii parintilor
Basmele sunt un aliat in dezvoltarea sentimentelor frumoase, a iubirii, fara a evita insa exemplele negative. Antiteza este jocul basmului. Prezentarea confruntarii dintre bine si rau defineste si da identitate celor doua concepte, iar copilul va trebui sa aleaga de partea cui este. Oare in viata, peste ani, nu se pune aceeasi problema? In realitatea cotidiana alegerea intre a fi cinic, egoist, nemilos sau altruist, saritor, prietenos se face in fiecare zi.
Totodata, basmul are rolul de a-l linisti pe cel mic, prin frumusetea sa narativa, de a-i usura trecerea catre lumea viselor si a-i linisti somnul. De asemenea, are rolul corector de a arata prin patanii ce se intampla cu copilul rautacios, mincinos sau neascultator.
„Poveste” cu dus si-ntors
Evident ca modul in care parintii „se folosesc” de personajele basmelor trebuie sa fie unul cugetat. Pentru ca nu de putine ori, balaurul cu care se lupta Fat-Frumos trece din poveste in lumea reala. Copilul amenintat ca „vine balaurul de sub pat, daca nu esti ascultator” isi mobileaza subconstientul si inconstientul cu o spaima care il marcheaza pentru toata viata.
De multe ori, cand ne cuibarim in pat ne acoperim cu patura si o strangem sub picioare in asa fel incat sa ni le incalzeasca. Dar atunci cand te invelesti fara un motiv anume si-ti protejezi picioarele cu multa grija, nu este deloc exclus sa ti le feresti de bau-bau-ul care ti-a chinuit copilaria.
Mai ales copiii mai mici au nevoie sa inteleaga si sa accepte rivalitatea cu fratiorii mai mari. Poate ca de aceea in basme de cele mai multe ori mezinul porneste la drum pentru a-si castiga statutul in ochii parintilor. El porneste de pe ultimul loc, iar basmele arata ca va reusi.
De asemenea, basmele modeleaza caractere puternice insufland curaj, forta, fara a neglija iscusinta si intelepciunea. Cu alte cuvinte, basmul focalizeaza atentia micutului catre aspectele pozitive ale vietii, fara a nega dificultatile, oferindu-i raspunsuri si arme cu ajutorul carora sa lupte impotriva obstacolelor.
Cu siguranta ca tot acest joc frumos se desfasoara in imaginatia copilului. Cu ajutorul benzilor desenate sau al cartilor cu poze, prichindeii pot sa-si vizualizeze eroii. Iar informatiile pe care le primesc ii vor ajuta cu siguranta sa-si dezvolte limbajul si imaginatia.
Universul fantastic, ireal ajuta la crearea unei lumi interioare deosebite, mai sensibile si mai atente decat a copiilor vaduviti de frumusetea povestilor.
Sunt basmele de domeniul trecutului?
Acum in era computerelor si a jocurilor pe playstation, a televiziunii agresive cu zeci de programe, basmele ar putea sa para putin iesite din atractiile copilariei. Cu toate acestea ele au supravietuit cu brio. Atuul basmelor este pe de-o parte universalitatea si, pe de alta, frumusetea de limbaj si imagine pe care o realizeaza.
Ba mai mult, basmele s-ar putea sa recastige terenul aparent pierdut in fata computerelor si a internetului. In prezent au aparut si o sumedenie de site-uri destinate basmelor si povestilor. De aceea, suntem indreptatiti sa credem ca lumea minunata a calestilor de aur nu va disparea.
Gurile rele spun ca daca ii crestem intr-un palat de clestar, acolo vor ramane si la maturitate impreuna cu carticelele si jucariile lor favorite. De cele mai multe ori lucrurile nu stau nici pe departe asa, basmele nefacand altceva decat sa largeasca universul de cunostinte al celui mic si sa-i imbogateasca imaginatia.
Ba mai mult, dupa cum aminteam mai sus, lupta dintre bine si rau nu este usoara, iar balanta se inclina de-a lungul unei povesti cand intr-o parte, cand in cealalta. Este adevarat ca in viata adevarata binele nu invinge intotdeauna, dar asa cum spuneam, pe pamant albul si negrul nu sunt polarizate ca in basme, ci amestecate in nuante de gri.
Gurile rele au dreptate doar atunci cand copilul tinde sa se inchida intr-o lume asemanatoare cu cea prezentata in povesti. Sa nu reuseasca sa se maturizeze si sa ramana interiorizat in universul sau mult mai bun decat cel din afara.
Cu toate acestea, astfel de cazuri sunt rare si tin mai degraba de comportamentul si de atitudinea parintilor. In final, nu pot sa nu remarc insa faptul ca lumea in care traim, cu toate nenorocirile si greutatile ei, este lumea noastra si este de o mie de ori mai buna decat o lume din vise.
Caci in vise nu traim, ci ne ascundem. Asa ca, sfatul meu este sa folositi basmele fara a le idealiza. Prezentand raul si binele deopotriva, caci cu ele se va intalni fara doar si poate si fiul sau fiica ta.
Lumea inconjuratoare, jungla in care traim si prin care ne croim drum in fiecare zi nu se deosebeste de lumea unora dintre povesti decat prin frumusetea peisajelor in care se desfasoara actiunea.
Basmele sunt incarcate de lighioane primejdioase, de balauri, de creaturi ale intunericului, de vrajitoare si magicieni malefici. In general, personajul pozitiv se lupta cu ei si infrunta dificultati mari pentru a izbandi.
Totul este ca piciul tau sa fie de partea zanelor, spiridusilor si binelui si sa incerce sa infrunte raul si momentele dificile.
Poate ca in viata de zi cu zi avem impresia ca binele pierde teren din ce in ce mai mult. Dar si in basme, pentru ca adevarul sa biruie, el trebuie sa se prabuseasca in cele mai dure capcane si sa le depaseasca cu iscusinta, inteligenta si curaj.
Sugestiile cele mai valoroase pentru o mamica ar fi sa nu-l ascunda pe copil de fata mai putin buna a lumii. Sa-i explice de ce exista inclestarea dintre bine si rau si ca uneori, pentru a face un bine mare, trebuie sa stii chiar si regula compromisului. Caci in lumea noastra putine sunt lucrurile albe sau negre.
Copilul trebuie sa inteleaga faptul ca omenirea reprezinta o paleta de nuante de cenusiu si ca este preferabil ca el sa se situeze cat mai aproape de partea luminoasa si deschisa a paletei.