
Soia reprezinta o sursa excelenta de proteine, dar si de cantitati semnificative de estrogen. Alimentele pe baza de soia contin fitoestrogen, hormonul feminin al plantelor, care actioneaza in general asemanator cu hormonul din organismul femeilor. Printre beneficii s-ar numara diminuarea simptomelor menopauzei si incetinirea cresterii celulelor canceroase.
Desi nu exista studii aprofundate ale cercetatorilor, specialistii spun ca nu exista o diferenta in rata de natalitate in functie de tari cu un consum de soia crescut sau scazut.
Exista insa si exceptii, cand fitoestrogenul actioneaza impotriva hormonului feminin uman, reducandu-i activitatea. S-a demonstrat ca produsele pe baza de soia, consumate in exces, ar putea intarzia ciclul menstrual si ar putea sa scada cantitatea de hormoni luteinizant si de stimulare foliculara din organism.
Avand in vedere insa ca aceste rezultate se refera la un consum de 60 g de proteina de soia zilnic timp de o luna, posibilitatea aparitiei lor este destul de redusa, intrucat oamenii consuma mult mai putina soia.
Relatia dintre soia si fertilitate este, intr-o oarecare masura, reciproca. Consumul excesiv de soia poate afecta fertilitatea la femei, dar in acelasi timp, femeile cu risc de infertilitate sunt mult mai sensibile la proteina de soia.
Alte raporturi intocmite de specialisti din intreaga lume subliniaza faptul ca sistemul reproducator si nivelul de toxicitate nu sunt afectate in urma unui consum moderat de produse pe baza de soia, mai ales in cazul cuplurilor cu o alimentatie sanatoasa. Daca esti insa o consumatoarea frecventa de soia si suspectezi probleme de fertilitate, este recomandat sa reduci consumul de tofu, lapte de soia si alte produse din aceasta categorie. Sosul de soia nu contine fitoestrogeni, asa ca il poti folosi in continuare pentru condimentarea mancarurilor.