
Sarcina provoacă zilnic schimbări la tine, chiar dacă pe unele le sesizezi mai puţin. Hormonii îşi fac de cap şi uneori rămâi chiar şi tu surprinsă de transformările care au loc.
1. Nasul
În primele luni, simţul mirosului ţi se ascute în mod insuportabil – te simţi aproape ca un câine de vânătoare. Percepi imediat mirosurile ciudate, neplăcute, şi asta îţi dă dureri de cap. În fapt, este o transformare biologică care te ajută să detectezi alimente care ar putea fi dăunătoare puiului tău.
2. Creierul
Memoria pe termen scurt şi concentrarea se duc de râpă în ultimul trimestru de sarcină. O posibilă cauză? Nivelul ridicat de estrogen şi progesteron – de 40 ori peste concentraţia normală!! –, care afectează neuronii.
3. Sânii
Sânii se modifică vizibil din primele luni – vei purta de acum încolo sutiene mai mari cu un număr sau două. Tot estrogenul şi progesteronul sunt responsabili, iar cauzele biologice sunt evidente: lăptic din belşug pentru puiuţul tău când vine pe lume.
4. Părul
Nivelul crescut de hormoni determină foliculii capilari să-şi intensifice producţia. Rezultat? O coamă deasă, strălucitoare, cum vezi numai în reclamele pentru şampon. Evită coafurile „permanent“ şi vopsitul – este posibil ca substanţele chimice care intră în tratamentele respective să treacă prin scalp în sistemul tău sangvin şi apoi în cel al lui bebe.
5. Picioarele
Cu stupoare vei constata că trebuie să-ţi cumperi încălţăminte cu o jumătate de număr – un număr mai mare! Retenţia de apă în ţesuturi, inevitabila creştere în greutate sunt cauzele principale, dar mai intervine şi un hormon: relaxina, care pregăteşte bazinul pentru naştere şi duce la „lărgirea“ ligamentelor. Este timpul să investeşti într-o pereche de mocasini comozi…
6. Mâinile
Îţi amorţesc degetele, încheieturile. De ce? Cel mai probabil, este vorba de sindromul de tunel carpian (o afecţiune medicală caracterizată de compresia nervului median, localizat la baza palmei), în urma căruia se resimt 28 % dintre graviduţe. Din fericire, problema dispare după ce bebe vine pe lume. Adresează totuşi medicului, cel în măsură să pună un diagnostic corect.