Esti aici
Femeia.ro > Promo > Eliminarea lohiilor, parte a procesului de vindecare a uterului

Eliminarea lohiilor, parte a procesului de vindecare a uterului

Dupa nastere se produce eliminarea lohiilor, formate din tesut uterin, sange si mucus. Hemoragiile sunt mai puternice in primele zile, inainte ca uterul sa intre in faza de regresie. Daca nasterea a fost spontana si totul a decurs normal, iti va fi permisa si chiar incurajata ridicarea din pat, pentru ca miscarea timpurie activeaza circulatia, prevenind tromboza si emboliile, si ajuta involutia uterului.  

Stadiile lohiilor

Lohia rubra (primele 2-3 zile dupa nastere) – lohiile sunt incarcate cu sange de culoare rosu aprins, iar fluxul este abundent inspre moderat.

Lohia serosa (zilele 4-10) – culoarea se schimba inspre roz-maroniu, iar rata de eliminare este mai redusa.

Lohia alba (zilele 10-21) – culoarea progreseaza spre galben deschis, nu se observa cheaguri de sange, iar debitul slabeste considerabil. 

Cand e grav

Procesul normal de vindecare a uterului presupune trecerea progresiva prin toate cele trei stadii. Daca lohiile devin mirositoare, acestea tradeaza o infectie si ai nevoie de un control medical. Hemoragiile dupa zilele 8 – 10 de la nastere semnaleaza ca o parte din placenta a ramas lipita de peretii uterini, iar uterul nu se poate vindeca in acel loc. 

DE STIUT: Cand parasesti maternitatea, ar trebui ca lohiile sa nu mai prezinte urme de sange. 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns