Esti aici
Femeia.ro > Promo > Exercitii de respiratie pentru nastere

Exercitii de respiratie pentru nastere

De fapt, cum iti controlezi respiratia are o importanta majora in procesul de aducere pe lume a unui copil, precum si de invingere a durerii. Diferite exercitii te pot ajuta sa te pregatesti pentru ziua cea mare, in timp ce altele vor fi eficiente in timpul travaliului.

Mai mult decat atat, rolul acestor exercitii este si acela de a-i asigura copilului cantitatea de oxigen necesara, precum si de a-ti controla propria cantitate de aer pe care o insipiri si expiri pentru a evita epuizarea. Asa ca nu ezita sa mergi din timp la cursuri specializate pentru a afla ce si cum trebuie sa procedezi pe tot parcursul procesului de nastere.

Prima faza a travaliului

Deocamdata, este suficient sa te concentrezi pe o succesiune lenta de inspiro-expiro o data cu fiecare contractie. Te poate ajuta de asemenea sa numeri contractiile pentru a contoriza evolutia lor. Pe masura ce ritmul contractiilor devine mai alert, la fel trebuie sa fie si respiratia ta, pentru a nu diminua cantitatea de oxigen pe care bebe o primeste.

Faza doi

Cu fiecare inceput de contractie, tu trebuie sa inspiri pe nas si sa expiri pe gura, la fel ca la stagiul anterior. O data ce intensitatea contractiilor creste, poti sa incepi sa respiri mai des si mai scurt.

Cand o contractie atinge punctul culminant, este de preferat sa inspiri si sa expiri tot pe gura, pentru a prelua o cantitate mai mare de aer. Apoi, cand intensitatea scade, la fel trebuie sa se intample si cu frecventa respiratiei. Incearca sa iei o gura mai mare de aer intre momentele de respiro scurte si dese.

Faza trei

O data ce dilatarea este completa, ti se va cere sa incepi sa impingi in timpul contractiilor. Tipul de respiratie de va ajuta de aceasta data sa impingi eficient si sa iti controlezi durerea.

In primul rand, ar trebui sa eviti tentatia de a-ti tine respiratia pentru a-ti lua avant sa impingi. Ceea ce ar trebui sa faci este sa inspiri puternic si sa expiri usor, pe masura ce impingi. La final, respira de cateva ori scurt si des, apoi inspira din nou puternic si repeta pentru urmatoarea fortare.

Daca incepi inca din timpul sarcinii sa exersezi respiratia, vei vedea ca totul iti pare natural si automat, asa ca iti va fi mai usor in timpul nasterii sa aplici ceea ce ai invatat deja. Daca partenerul iti este alaturi si exerseaza alaturi de tine, atunci si mai bine. Inseamna ca va fi pregatit sa te incurajeze si in timpul travaliului.

Pe masura ce exersezi, vei descoperi care este metoda cea mai confortabila pentru tine si pe care poti sa o aplici, fie ca este vorba de o frecventa alerta sau de una mai lenta. In orice caz, nu trebuie sa uiti sa te relaxezi in timp ce respiri la nastere. Pare greu si probabil ca numai la acest lucru nu iti va sta capul, dar vei vedea ca te va ajuta mai mult sa fii relaxata decat incordata.

Comments

comments

Lasă un răspuns