
Copiii ignoraţi, puşi pe planul doi de părinţi, riscă să dezvolte anumite comportamente pe care tu, ca părinte, ar trebui să le eviţi. În dorinţa de a fi în centrul preocupărilor adulţilor, pot începe să dezvolte comportamente rebele, pot face lucruri neaşteptate.
Ce riscă copiii defavorizaţi
„Dacă vor persista convingerile că altul este cel ales, viitorul adult va păstra frustrările copilăriei, va fi vulnerabil în relaţiile cu ceilalţi, va dezvolta frici legate de abandon şi respingere în relaţiile de cuplu“ – atrage atenţia psihologul Keren Rosner.
Specialistul spune că a întâlnit situaţii în care copiii au sentimentul de a fi defavorizaţi chiar şi în cazul unor fraţi gemeni. „Copiii care se simt favorizaţi vor dezvolta încredere în ei, sentimentul de siguranţă şi se vor simţi securizaţi în relaţiile cu ceilalţi. Cei defavorizaţi riscă să dezvolte neîncredere, sentimente de inferioritate, prag scăzut de toleranţă la stres, frica de a fi respinşi. În plus, pot ajunge să trăiască sentimente contradictorii faţă de fraţii lor şi faţă de părinţi“.
Şi copii au preferinţe!
Micuţii, în funcţie de vârstă, trec prin etape de identificare sau preferinţă pentru unul dintre părinţi. Încearcă să menţii echilibrul în relaţia dintre copilul tău şi voi, părinţii lui. Foarte important este să reacţionezi echilibrat atunci când unul dintre copii îşi anunţă o preferinţă şi să îl descurajezi.
Reguli pentru mami şi tati
• Fii corectă şi responsabilă în mod egal cu copiii şi petrece timp individual cu fiecare în parte.
• Uneşte relaţiile între copii, evitând dezbinarea prin favorizare sau prin valorizarea excesivă a unuia dintre ei.
• NU face comparaţii constante între fraţi, în care unul dintre ei să fie dat mereu drept exemplu pozitiv pentru celălalt.
Nu sunt puţine cazurile în care părinţii dezvoltă o preferinţă anume pentru unul dintre copii, chiar dacă nu o fac în mod voit. Uneori, fără să îşi dea seama, dau mai multă atenţie bebeluşului decât frăţiorului mai mare sau se ataşează instinctiv de copilul care este mai drăgăstos, spre exemplu.
Situaţiile sunt extrem de variate, însă urmările pe care un astfel de comportament le are asupra copilului „clasat“ pe locul 2 pot fi serioase. Psihologii explică riscurile la care sunt expuşi atât copilul favorizat, cât şi cel văzut într-o lumină proastă, dar şi ce preferinţe sunt normale de-a lungul anilor.
"Îl iubeşti mai mult!“
„Toată copilăria m-am simţit pe locul doi: fratele meu mai mic era cel capabil să ducă numele familiei mai departe, în opinia bunicilor, cel favorizat în conflictele de zi cu zi de mama, cel care avea nenumărate drepturi doar pentru că era mai mic. Acum am la rândul meu doi copii, iar băiatul, care este mai mic, este cel de care mă simt mai apropiată; este mai lipicios şi mai dornic de mângâieri. Mă abţin de la favoritisme, însă uneori reproşul fetiţei «pe el îl iubeşti mai mult» mă pune pe gânduri“ – povesteşte Ana-Maria, o mămică de 40 de ani.
Ce ne apropie de unul dintre copii
Astfel de temeri sunt întemeiate, iar echilibrul părinţilor este esenţial pentru buna gestionare a situaţiilor de acest gen. Psihologii spun că apropierea de unul dintre copii este dată de trăsăturile temperamentale, comportamentele sau asemănările fizice dintre unul din copii şi unul dintre părinţi.
De multe ori, părinţii declară mândri „acest copil este ca mine“. Alteori este favorizat şi protejat copilul perceput ca plăpând, mai timid sau cu afecţiuni de sănătate. Sunt însă şi situaţii în care convingerile de preferinţă trăite de copii nu sunt reale.
Copilul favorit va cere să fie tratat preferenţial
Psihologul psihoterapeut Keren Rosner, de la Cabinetul Mentarex Consult din Bucureşti, atrage însă atenţia asupra faptului că preferinţa pentru unul dintre copii într-o familie este o greşeală cu repercusiuni ce se vor simţi şi la maturitate, posibil toată viaţa. Asta pentru că această apropiere declanşează trăiri negative din partea celorlalţi copii.
Cel favorizat va învăţa şi va pretinde atenţie asupra sa, atitudini preferenţiale din partea celor din jur, pentru că aşa a fost învăţat. Ceilalţi copii ai familiei se vor simţi nedreptăţiţi, vor învăţa să atragă atenţia celor din jur uneori prin mijloace nesincere.