
Copilul gras
Daca greutatea micutului tau o depaseste cu 15% pe cea normala, raportata la inaltime, varsta, constitutie, atunci inseamna ca are un depozit excesiv de grasime. Aceasta se datoreaza, in general, unei supraalimentatii asociate cu lipsa de activitate fizica.
Asa tata, asa fiu
Cea mai frecventa cauza a supraalimentatiei tine de educatie: parintii mananca mult si dezordonat si ii invata si pe copii sa faca la fel. In acest caz, intreaga familie trebuie sa isi schimbe obiceiurile alimentare daunatoare, pentru ca surplusul de grasime rezulta din consumarea unei cantitati de calorii mult mai mari decat cea necesara cresterii. Este nevoie, asadar, de un echilibru intre ceea ce mananca micutul si ceea ce consuma.
Ma misc, deci consum
Lipsa activitatii fizice este un alt factor care contribuie la instalarea obezitatii. Astfel, dieta unui copil sanatos trebuie ajustata si in functie de cheltuiala lui de energie. In caz contrar, se creeaza un cerc vicios: grasimea in exces ingreuneaza miscarea, ceea ce duce la acumularea de grasime, insa si reciproca este valabila, in sensul ca sedentarismul atrage o pofta de mancare exagerata.
Ce sa faci
Daca nu exista alte cauze pentru obezitate, trebuie sa reduci numarul de calorii. Ofera-i odorului tau proteine de cea mai buna calitate, fructe si legume, grasimi vegetale. Mesele vor fi in numar de cinci, trei consistente si doua gustari (fructe, iaurt degresat). Ii vei oferi cu restrictie cartofi si fainoase, legume uscate, dulciuri si vei evita grasimile animale.
Copilul slab
Se considera subponderal un copil care cantareste cu 10-15% mai putin decat ar trebui pentru inaltimea si varsta lui.
De ce nu papa puiul?
Nerespectarea intervalului dintre mese este o cauza a iritabilitatii gastrointestinale, cu consecinte asupra sanatatii puiului. Oferirea de dulciuri intre mese strica pofta de mancare, ducand la subnutritie. O stare de suferinta (angina, faringita, otita) scade apetitul. Viermii intestinali provoaca inapetenta.
Ca la marile restaurante
Pierderea in greutate atrage dupa sine o diminuare a fermentilor digestivi, tulburari endocrine si intarzieri in crestere. De aceea, trebuie sa iti intocmesti lista de cumparaturi asa incat sa existe un echilibru intre principiile nutritive. Mai mult, este nevoie sa dai dovada de multa inventivitate pentru a combina alimentele, asa incat micutul sa le accepte. Suplimenteaza-i dieta cu complexul de vitamine B (ciorbita cu bors) si proteine complete (lapte, branza, oua, carne, peste). Mesele trebuie sa fie reduse cantitativ, dar bogate in nutrienti.
Greutatea ideala, pe varste
Varsta Greutate fete Greutate baieti
1-2 ani 9-11,5 kg 10-12 kg
2-3 ani 12,5-13,5 kg 13-14,5 kg